Csend a belvárosban

2013.03.17. 20:13

Helsinki belvárosa ugyanolyan forgalmas hely, mint más fővárosok központja. Igaz, az itteni tömeget nem lehet Tokió, Peking vagy London és Párizs járókelőinek számához mérni, de a nyüzsgés itt is tetten érhető. Ezért is remek ötlet volt ide egy olyan épületet felhúzni, ahol a csend fogadja a betérőket.

 

 pentek B 004.jpg

 

A Hiljaisuuden kapelli a nevében hordozza a csendet. (Csend kápolna.) A Kampi bevásárlóközpont és egyben távolsági autóbusz-pályaudvar közvetlen közelében tavaly átadott épület már messziről is meglepő hatást nyújt, de a közelébe érve igazán döbbenetes. Az emberek eltörpülnek mellette, pedig nem tornyos, kőcsipkés és oszlopos. Egyszerű, de lenyűgöző, mint a teremtés maga.

 

 pentek B 006.jpg

 

2012-ben Helsinki volt a formatervezés (dizájn) világfővárosa. Akármit is jelentsen ez a fura cím, arra kiválóan alkalmas volt, hogy apropót szolgáltasson a kápolna létrehozására. A K2S Arkkitehdit munkatársai, Mikko Summanen vezető építész irányításával készítették el a terveket. A különleges fa szerkezet nem csak a látogatók, hanem a szakma elismerését is kiváltotta, ami már nemzetközi építészeti díjat is hozott az alkotóknak.

 

 pentek B 008.jpg

 

Az ökumenikus kápolnában szertartásokat nem tartanak, ez a hely az önmagunkban való elmélyedést segíti. A kápolna melletti épületben meghatározott fogadóórák alkalmával különböző egyházak lelkészei várják a hozzájuk fordulókat, sőt, szociális gondozók is tartanak itt ügyeletet, hogy az ateisták is találjanak olyanokat, akikkel megbeszélhetik gondjaikat.

 

A csendben minden lélek otthonra lelhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr345140062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása