Borzongató érzés, amikor száz évnél régebbi, finn újságokban magyar vonatkozású dolgokra bukkanok. (Legalább olyan király ez, mint amikor világbajnokságot nyernek a finn jégkorongosok. Vagy a magyar focisták.) Digitalizált újságokat böngészve lettem figyelmes egy Schillinger Gyulo (!) néven említett karikaturistára, akinek az egyik rajza megragadta a figyelmemet. Gondoltam, ez a név csak elírás lehet, és keresgélni kezdtem. Így leltem rá a rövid és zaklatott életet élt Schillinger Gyula grafikusra.

 

sch_onkarikatura.jpg

Tuulispää, 1913/11-13. Önkarikatúra

 

Nem jelez túl boldog és kiteljesedett életet, ha egy rajzolónak csak a nekrológját lehet megtalálni az interneten ingyenesen fellelhető magyar újságokban. Schillinger Gyula így járt. A Magyar Művészet 1930/4. számában emlékezik meg róla a szerkesztőség az In memoriam rovatban. Ebből megtudtam, hogy az 1888-ban, Budapesten született Schillinger először a magyar fővárosban tanult rajzolni, majd Münchenben folytatta a tanulmányait. Itt megkedvelte a szobrászatot, s Brüsszelben már a szobrászakadémiát látogatta.

 

sch_brussel.jpg

Tuulispää, 1913/4. Brüsszeli arisztokrata lovagolgatása

 

1913-ban római ösztöndíjat kapott, de hamarosan rárúgta az ajtót a történelem és kitört a háború. A Magyar Művész megemlékező írásának szerzője nem részletezi, merre harcolt Schillinger, csak azt említi meg, hogy a frontról tüdőbajosan tért haza az „egyébként atlétaerejű férfi.” Az orvostudomány akkoriban nem kecsegtette túl sok jóval, ezért az éghajlatváltozás mellett döntött. Abban reménykedett, hogy az afrikai levegő majd jót tesz neki. Ez a gondolat vezette Egyiptomba, ahol sokat rajzolt, cikkeket írt és szobrokat készített. Grafikáit megpróbálta eladni a világ minden pontjára. Rajzai jelentek meg német, francia, észak-amerikai, svéd és finn lapokban. Egyiptomban állatszobraival lett népszerű, 1927-ben Kairóban gyűjteményes kiállítása is volt. (Budapesten 1922-ben állították ki néhány szobrát.)

 

sch_muncheni_csalad.jpgTuulispää, 1913/8. Müncheni zsidó család

 

sch_parizsi_kereskedo.jpg

Tuulispää, 1913/18-19. Párizsi „üzletember”

 

Betegsége rosszabbodása miatt 1928-ban visszaköltözött Európába. Ekkor végső elkeseredésében a hegyi levegő gyógyító hatásában kezdett el reménykedni, így Svájcban, Davosban telepedett le. A fárasztó szobrászkodással fel kellett hagynia, csak rajzokat, karikatúrákat készített. Anyagi forrásai idővel elapadtak, nélkülözéseinek a hosszú szenvedés után bekövetkezett halála vetett véget 1930-ban. Mindössze 42 évet élt.

 

sch_parizsi_semmittevok.jpg

Tuulispää, 1913/28. Párizsi semmittevők a Luxemburg-kertben

 

sch_parizsi.jpg

Tuulispää, 1913/31. Párizsi csavargó és a nője

 

sch_parizsi_kavehaz.jpg

Tuulispää, 1913/37. Utcai kávéház közönsége Párizsban

 

A Tuulispää 1913-ban megjelent példányaiból hét képet tudtam összeszedegetni. Folyamatosan nézem majd át a többi évfolyamot is, biztosan találok további rajzokat Schillingertől. Felteszem ide, a blogba azokat is. Talán örülne a megjelenésnek a művész úr. Mi, emigránsok, tartsunk össze, még, ha van is közöttünk pár évtizednyi távolság!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr6614884858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.06.10. 21:27:36

gratulálok. jo cikk.megerdemli a megemlekezest a grafikus.

Vejnemöjnen12 2019.06.10. 21:40:10

@FILTOL: Nagyon köszönöm! Olyan volt ez, mintha valami nyomozást folytattam volna.

Vejnemöjnen12 2019.06.11. 07:43:17

Megosztottam ezt a bejegyzést a Facebook-on. Ma reggelre elérhetetlenné tették, ezzel a megjegyzéssel: "Ez a bejegyzés nem felel meg közösségi alapelveinknek, ezért más nem tudja megnézni."

Király! :)

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.06.11. 09:23:55

@Vejnemöjnen12: Gondolom a zsidó család verte ki a biztosítékot. Vannak akik azért élnek, hogy feljelentgessenek mindenért a facsén, a moderátorok meg lusták és automatikus módon törölnek. Küzdeni kell ez ellen, mert egyre hosszabb időre tiltanak majd le ilyenek miatt!

Vejnemöjnen12 2019.06.11. 09:25:10

Hogyan és kinél kellene azt jelezni, hogy ez a törlés tévedés?
süti beállítások módosítása