Az első finn kolostor

2013.03.09. 07:30

Finnországban rengeteg csodálatos templom található. Fából, szürke terméskőből, vörös téglából és vasbetonból egyaránt építettek az évszázadok során az itt élők hajlékot az Istennek, imádkozási helyet maguknak. Főként lutheránus, magyar elnevezéssel evangélikus templom található az országban, hiszen a lakosság jelentős része ehhez az egyházhoz tartozik.

 

Az Orosz Birodalom részeként Finnországban, főként a keleti területeken elterjedt az ortodox kereszténység is. Ez számos, gazdagon díszített templom és ortodox kolostor formájában ma is feltűnhet az országba látogató turistáknak. Katolikus templomok és zsinagógák is várják a hitüket gyakorlókat, továbbá a pár száz főt képviselő kisegyházak is rendelkeznek imahellyel, közösségi épületekkel Finnországban.

 

Európában utolsóként, a XIII. század során sikerült a finneket a keresztény hitre áttéríteni. Svédországból három hadjárat is indult finn területre, mintegy keresztes háborúként, amely a hódítást és a hittérítést is hivatott volt szolgálni. Abban az évszázadban, 1249-ben épült meg az első, finn földön létrejött kolostor, a mai Turku területén.

 

A Szent Olavi (Olaf) tiszteletére létrehozott intézményt a dominikánus rend alapította. A domonkosok Svédországban jelentős befolyásra tettek szert, onnan érkeztek a keresztes hadakkal a mai Finnország területére. A Turkuban alapított kolostort többször is tűz pusztította el, s ma már nem állnak a falai. Az ásatások során előkerült maradványok alapján ennek ellenére tudják a történészek, hogy a kolostor területe megközelítőleg 70 méter széles és 100 méter hosszú lehetett.

 

 olav.jpg

Szent Olavi halála

 

Szent Olavi, akiről a kolostor a nevét kapta, norvég király volt 1015-1028 között. Hazájában korlátozta a főrendek hatalmát, kiépítette az egyházi szervezetet. Ármánykodás miatt azonban menekülnie kellett, majd 1030-ban visszatérve, a stiklestadi ütközetben veszítette életét. Népszerűségére jellemező módon már 1031-ben szenté avatták, s ő Norvégia védőszentje is egyben.

 

*

 

A bejegyzés remélhetően segítette az „Irány Finnország! Irány Lahti!” című vetélkedőre jelentkezett csapatok munkáját. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr745121546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NA YA! 2013.03.09. 19:50:52

Ezek azok a halszagú népek, akik a rokonainknak mondják magukat, és némelyikük kifejezetten jól elboldogul az autó mobilokkal is?
Ja, a metszeten pedig egy finn búcsú végkifejlete látható!;)

Vejnemöjnen12 2013.03.09. 19:56:00

@NA YA!: Csak a pontosítás végett: A képen egy norvég búcsú végkifejlete látható! :)
A finnek pedig tényleg jól elboldogulnak az autókkal és a mobilokkal is. Pl.: Nokia.
süti beállítások módosítása