Echo címmel 16 finn és 10 magyar művész alkotásaiból nyílt kiállítás Budapesten, a Duna Palotában. A finn és a magyar művészeknek két éve volt közös kiállításuk a Városligetben, az Olof Palme Házban, most a 16 finn művész – köztük két keramikus, festők és grafikusok – 65 munkát küldött a tárlatra – mondta el Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a Wartha Vince Alapítvány vezetője.

 

Tavaly magyar művészek jártak és állítottak ki a közép-finnországi Iisalmiban, 2014-ben pedig azt tervezik, hogy gobelinművészek rendeznek kiállítást a kelet-finnországi Kuopióban, Finnország kilencedik legnagyobb városában.

 

A Duna Palotában kiállító magyar művészek között van Bódis Erzsébet, Farkas Éva és Remsey Flóra gobelinművészek, Fábián Dénes festő, Szuppán Irén és Katona Szabó Erzsébet textilművész.

 

 kiallitas.jpg

 

Pannonhalmi Zsuzsa keramikus egyméteres „szarvasoltárt” készített kerámiából. Az ihletet a monoszlói templomban látható magyar áldozati oltár adta a művésznek a plasztika elkészítéséhez.

 

Pannonhalmi Zsuzsa beszélt arról is, hogy jó kapcsolatokat ápolnak a budapesti finn nagykövetséggel és a Finnagorával, a finn kulturális, tudományos és gazdasági központtal. A kiállítást, amely augusztus 13-ig tart nyitva, Leena Pasanen, a Finnagora igazgatója nyitotta meg.

 

Pannonhalmi Zsuzsa szerint a finn-magyar művészeti kapcsolatok hagyományosan jók és szerteágazók, több mint 100 évre tekintenek vissza: a művészek találkozásai, egyházi kapcsolatok, népfőiskolák, az iparművészeti főiskola 1970-es éveinek diákcsere programja jelzi az együttműködést. Az Echo 2011., az Echo 2013. és a finnországi cserekiállítások ennek programnak a folytatását jelentik.

 

Forrás: MTI. Kép: délmagyar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr495416961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása