Finnek a Titanicon

2013.03.30. 19:24

2013. április 5-13. között rendezik Budapesten a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, ahol öt helyszínen, 74 alkotást láthat majd a közönség. A versenyben pedig 10 film vetekszik a Hullámtörők díjért, a zsűri elnöke Jiři Menzel lesz.

 

 fekete golyo01.jpg

 

A finn versenyfilm az Aku Louhimies által rendezett Fekete golyó (8-Pallo) című dráma. A biliárdban a 8-as számú golyó a fekete, feltehetően innen ered a cím magyarítása. A filmhez készült videoklipben is látható ez a golyó, ahogyan valaki megpörgeti. Bizonyára mélyebb értelmet kellene tulajdonítanom ennek a tárgynak, de ehhez biliárd háttértudásra is szükségem lenne.

 

A film főszereplője egy börtönből épp kiszabadult, fiatal nő, Pike (Jessica Grabowsky). Nem akar visszatérni abba az életbe, amely a bűn útjára sodorta, hiszen már egy kisbaba édesanyja. Feltűnik azonban Pike régi szerelme, aki nem csak a korábbi, kábítószeres világot hozza vissza a nő életébe, hanem a szenvedélyt is.

 

A kíméletlen árukapcsolás adja a film feszültségét. Szenvedély, ami ismét a bűnözés felé terelget, vagy leszámolás a korábbi érzelmekkel a normális élet, az anyaság érdekében. Pike a normális életet választja, de döntésének végrehajtása már nem csak az ő kezében van.

 

A filmhez készült klipet már emlegettem. A blogbejegyzést záró bejátszásban a Haloo Helsinki nevet viselő zenekar tépi a húrokat egy földalatti parkolóban. Az énekesnő valószerűtlenül szőke, a levegőben havat jelképező izé kavarog, s néha a film jelenetei igyekeznek sokkolni a nézőt.

 

Nem tudom eldönteni, hogy megnézném-e ezt a filmet, vagy nekem elég a magyar rögvalóság, nem kell még a finn szenvedélybetegek baján is szörnyülködnöm. Talán arra jó lehet a film, hogy megmutassa, északon sem kolbászból van a kerítés, önsorsrontók mindenhol léteznek és a társadalom sem kezeli mindig tökéletesen a problémás eseteket. A kíváncsiság miatt azt hiszem, mégis beülnék erre a filmre, hogy megnézzem, miért nem jó abban az országban, amelyiket a legtöbb nemzetközi felmérés a legélhetőbbnek mutat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr525184195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2013.03.31. 16:47:54

én sem vagyok biliárdtudós, de annyi rémlik, hogy a 8-as golyó az utolsó, amit "el kell tenni" - be kell juttatni az egyik kosárba/lyukba - nemtom a hivatalos nevét.
süti beállítások módosítása