Torzszülött a pólón

2013.03.20. 10:45

A Helsinki Természettudományi Múzeum rengeteg érdekességgel várja az élet sokszínűsége iránt érdeklődőket. Van ott mindenféle csontváz bálnától az egérig, dinoszaurusztól a neandervölgyiig. Meg látható ott egy kétfejű borjú is.

 

 szerda 017.jpg

 

A dupla fejű szarvasmarha utód – ahogyan a tárlaton látható legtöbb néhai egyed – természetesen kitömve fogadja a látogatókat. Ennek ellenére meghökkentő látvány, ahogyan szelíd üvegszemeivel bámul ránk üvegdobozából.

 

Szegény foltos jószág 1931-ben jött erre a világra a Helsinki közelében található Hyvinkää település melletti szántón. A boci sajnos nem volt életképes, vagyis gyorsan örök álomra hajtotta mind a két fejét. Gondos kezek azonban megőrizték őt az utókornak, és preparátumként álldogál azóta is a szörnyülködni vágyók legnagyobb örömére.

 

 szerda 016.jpg

 

Néhány éve, amikor a lakhelyéül szolgáló épületet felújították, elterjedt a pletyka, hogy a nagy pakolásban elveszett, pedig csak egy ideig a raktárban húzta meg magát. 2008-ban aztán egy restaurátor kezelésbe vette és hamarosan kicsinosítva ismét a múzeumba került. Érdekes, hogy nem a legnagyobb teremben helyezték el, hanem a büfé és az ajándéktárgyakat árusító üzlet közötti ajtó mellé került.

 

Mindez akár tudatos döntés eredménye is lehet, hiszen az ajándéktárgyakkal telerakott szobában érdekes árura bukkantam. Több méretben is kapható ugyanis az a póló, amelyen a kétfejű borjú a fő motívum, háta mögött a múzeummal. Mivel a 14,90 euró árat kicsit sokallottam ezért a ruhadarabért, inkább csak fényképet készítettem róla. Utólag már bánom a fukarságom, igazán egyedi látványt nyújtottam volna nyáron egy ilyen pólóban.

 

 szerda 018.jpg

 

Bizarr divat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr65144371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása