Rekord a jégen

2013.03.19. 14:48

A jégen száguldás világrekordját régóta a finnek tartják. A Nokian gumiabroncsokat gyártó cég minden évben igyekszik túlszárnyalni azt a rekordot, amelyet az előző évben állított fel a pilótájuk. Természetesen saját gumiabronccsal.

 

 abroncs.jpg

 

Idén is sikerült a csúcsdöntés, mégpedig a tavalyi sikerembernek, Janne Laitinen tesztpilótának, akit Icemannek is neveznek. A finnek valami miatt kedvelik ezt a becenevet ráaggatni száguldozó honfitársaikra. (Vagyis inkább azokra, akik jegesen higgadtak, nem fecsegős típusok.)

 

Emberünk tehát idén is túlszárnyalta önmagát, méghozzá Oulu város közelében, a befagyott Botteni-öbölben. Az új, jégen elért világrekord tehát 335,713 km/óra sebesség. A Nokian Tyres csapata idén egy Audi RS6-os járgányt szerelt fel a gyár autógumijával ellátott kerekekkel, így érte el a diadalt. A szegecses, Nokian Hakkapeliitta 8 gumi tehát most is kitűnően szerepelt.

 

A rekorddöntés szabályairól annyit, hogy a tesztpilótának egy óra állt a rendelkezésére a sikerhez. Ilyen időkorláton belül kétszer egy kilométert kellet repesztenie, egyszer oda, egyszer vissza, s az így kapott átlagsebességből jött ki a végeredmény. Feltétel még, hogy a jeget nem szabad kémiailag kezelni, tehát természetesnek kell lennie. Gumiabroncsként pedig csak az adott országban kereskedelmi forgalomban kapható típus használható fel.

 

Végül a finneknek minden kritériumot sikerült teljesíteniük, amiről álljon itt tanulságul egy videó is:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr645144245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibb81 2013.03.20. 10:39:35

azért azt tegyük hozzá, hogy nem Nokia, hanem Nokian gumik voltak az autón - ami ugyan szintén finn, de semmi köze a Nokiához.

Vejnemöjnen12 2013.03.20. 20:04:27

@Tibb81: A Nokia szó birtokos esete a Nokian. Vagyis valamilyen közük csak van egymáshoz.

A Wikipedia szerint: "1898-ban Eduard Polón megalapította a Finn Kaucsuk Műveket, amely gumicsizmákat és hasonló termékeket gyártott, és amely később a Nokia gumi üzletága lett." ... "A gumigyártásra szakosodott Nokia Gumik 1988-ban kivált az anyacégből, két évvel később pedig megalakult a Nokia Cipő, ahol a gumicsizmákat gyártották."
süti beállítások módosítása