Tavaly vezették be Finnországban az új útlevelet, amelyben természetesen számos biztonsági jelzés található. A máshol alkalmazott technikákon túl a finnek egy kicsit játszani is mertek. Ha végigpörgetjük az útlevél lapjait, egy jávorszarvas futását követhetjük rajta.

 

 jávorszarvas.jpg

 

Általános iskolában készítettünk hasonló „rajfilmeket” az osztálytársaimmal, ahol a lapok pörgetése adta a filmkockákat, amelyeken egy figura mozgott. Ezt az élményt eleveníthette fel az a kreatív egyén, aki a finn útlevelek legújabb kiadását tervezte. Mint az alábbi rövid bejátszásban látható, a hivatalos úti okmány nem rendeltetésszerű használatával mozizhatunk is. Bár, nem hiszem, hogy a sok filmezés használna a könyvecskének.

 

 

 

Egy interjúból pedig az is kiderül, a rendőrségen meglepődtek, hogy fél évig senki sem vette észre ezt a kis mókát. Az útlevél lapjainak másik oldalán egyébként más állatok is láthatók, például béka, hiúz, fajd. Azok azonban nem mozognak, csak a finn emberek természetszeretetét hirdetik.

 

 

 

Magyarországon közkeletű nézet, hogy a finnek humortalan emberek. Ezt az előítéletet szemléletesen cáfolja az útlevélben szaladó jávorszarvas esete. Nem tudom, mi mikor mernénk viccelődni egy komoly, hivatalos, pecsétes okmányban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr495203981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savior 2013.04.07. 11:36:16

Nem az derül ki, hogy a rendőrséget nem tájékoztatták, hanem hogy ők nagyon meglepődtek, hogy fél évig senki sem vette észre a poént.

fapisztolybolt · http://fapisztoly.hu 2013.04.07. 11:36:28

Ez nagyon jó ötlet!
Útlevél ellenőrzéskor csodálkozhatnak majd a vámosok mit pörgetik állandóan a finnek az útlevelüket miközben várnak.

Gyerekkoromban én is sok figurát rajzoltam így, aztán jött az animált gif és én kinyomtattam :D

Vejnemöjnen12 2013.04.07. 12:15:00

@Savior: Köszönöm a javítást! Néha nagyon bamba vagyok. :)

Rémbódess 2013.04.07. 14:39:51

Riszpekt! Ezert nem lesz a magyarokbol soha semmi, mert nem merunk viccelni, nem merjuk a bennunk szunnyado gyermeki enunket szabadon engedni...

HgGina 2013.04.07. 14:39:56

Méghogy a magyar ember nem mer viccelődni egy pecsétes, hivatalos iratban?
Láttál te manapság önkormányzati papírokat vagy bírósági ítéleteket? Esetleg parlamenti határozatokat, új törvényeket?
Mondd, te hol élsz? Valami elmaradott diktatúrában, mint Németország, vagy egy abszolút demokráciában, mint Észak-Korea?

nandras01 2013.04.07. 14:40:00

ezek után csodálkozik valaki, hogy nem viszik semmire, ezek a komolytalan finnek?

TupakkaMinutti 2013.04.07. 16:47:48

"Magyarországon közkeletű nézet, hogy a finnek humortalan emberek. Ezt az előítéletet szemléletesen cáfolja az útlevélben szaladó jávorszarvas esete."
hmm... otthon en kb semmit nem tudtam a finnekrol es nem is igen beszelt roluk senki. ezt inkabb a nemetekrol mondjak (es rajuk sem igaz)
a finnek amugymeg fantasztikus emberek, remek humorerzekkel.:)
sztem

Vejnemöjnen12 2013.04.07. 16:50:48

@HgGina: Magyarországon élek fizikailag, lélekben Finnországban. :)

Vejnemöjnen12 2013.04.07. 16:55:45

@TupakkaMinutti: Igaz, tényleg mondják a németekre is. Meg a svédekre, norvégokra, dánokra.

Amióta a blogot készítem, szerintem egyre többet beszélnek Magyarországon a finnekről! A blog statisztikája szerint ezt a bejegyzést is látták eddig háromezren. Szóval, valamit csak használ, hogy létezik, ennyien már biztosan foglalkoztak ma egy kicsit Finnországgal. Ja, és mindezt tök ingyen, hobbiból. (Persze, ha valaki támogatna, nem mondanék nemet.)
süti beállítások módosítása