Télűző thrash metál

2017.04.21. 18:15

Amikor a legszebb tavasz változik havas rettenetté, az sokakat megvisel. Finnországban hatványozottan ez a helyzet, hiszen ott egyes vidékeken a tél fél évig is eltarthat. Hathónapnyi fagyoskodás után hatalmas öröm, ha kizöldül a táj. Amikor ebbe a kellemes, felszabadult érzésbe belerondít Tél tábornok, a fél ország kiborul. Vagy a kétharmada, de nem akarok politizálni.

A finneknek külön szavuk is van a visszatérő télre, ez a „takatalvi”. Abból, hogy saját elnevezése van a jelenségnek, látszik, élő probléma a télbe történő visszazuhanás. A Mokoma nevű metálbanda 2003-ban meg is énekelte, vagyis inkább meghörögte az északi depresszió egyik kiváltó okát, a takatalvit. A szám annyira híven tükrözi azt a lelkiállapotot, amit a már eltűntnek hitt évszak visszatérése okoz, hogy egy csöppnyi, stílusos képzavarral akár örökzöldnek is tekinthetjük.

 

kepatmeretezes_hu_mokomaegy.jpg

Mokoma, középen az alapító énekes, Marko Annala. Kép: YouTube

 

A Mokoma együttest Marko Annala alapította 1996-ban, aki egyben a csapat énekese, bocsánat, hörgője is. A banda neve Marko Annala egy korábbi barátnőjének, vagyis inkább az ő karjalai származású nagymamájának köszönhető. A nagyi ugyanis karjalai nyelvjárásban morgott kis unokájára és annak barátaira, ha valami rosszat tettek. Szavajárását a hivatalos finnt használók és a szlengben beszélő fiatalok sem nagyon értették, de Annalának megtetszett a „mokoma” szó, így ez lett a zenekar neve. (Az 1970-ben kiadott Finn-magyar szótár szerint a „mokoma” a hivatalos finnben jelentheti: „ilyen-amolyan, derék, kitűnő, jelentéktelen, hitvány, semmirekellő”. Vagyis igazán ellentmondásos, és még nem is tudom, hogy a karjalaiak egykor mit is érthettek alatta.)

A Takatalvi című szám az együttes Kurimus (Örvény) című stúdióalbumán jelent meg 2003-ban. A thrash metál rajongók azonnal a szívükbe zárták, videoklipjét a közszolgálati televízió többször is játszotta. Most mindenki megtekintheti és így azonnal meg is értheti, milyen elképesztően laza dolog volt a TV-től, hogy a műsorára tűzte.

Szeretettel küldöm a magyarországi tavaszváróknak és mindenkinek, aki szereti! Kellemes szórakozást! (Csak saját felelősségre!)

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr9612444231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása