Jelenkori falfirkálók kedvelt közhelye, hogy már őseink is szerettek rajzolgatni falakra, sziklákra. Igaz, mindez a rendőrséget vagy az átfestett falak, kerítések, közlekedési eszközök tulajdonosait a legritkább esetben hatja meg. Pedig csak pár ezer évet kellene várniuk és a most zavarónak tartott mázolmányok kultúrtörténeti kinccsé változnak. Egy ilyen primitív, de felbecsülhetetlen értékű, ősi alkotásra bukkant Anssi Toivanen egy finnországi szigeten, Pöyhönsaarin.

 

kepatmeretezes_hu_kokorkisebb.jpg

Mint aki jól végezte a dolgát. Anssi Toivanen üldögél a sziklán. Kép: Iltalehti

 

A grafikusként dolgozó, 49 éves Anssi Toivanen hobbija a természetjárás. A Leppävirtában lakó férfi nem csak vaktában bolyong a finn fenyvesekben, hanem igyekszik felfedezni a különleges természeti képződményeket. Mindezek mellett bátor ember is, mert a közelmúltban azt vette a fejébe, hogy medvebarlangokat fog felkutatni. Lakóhelye közelében található az Unnukka tó, amelyben közel 400 különböző nagyságú sziget van. Érdekes tó ez az Unnukka, hiszen mindössze 80 négyzetkilométer a területe, legmélyebb pontja azonban 41 méterrel van a víz szintje alatt és az alaposan tagolt partvonala 478 kilométer hosszúságú. (A Balaton 598 négyzetkilométer, legnagyobb mélysége csupán 11 méter körül van, partvonala pedig mindössze 200 kilométer.)

Az Unnukka egyik szigete a Pöyhönsaari, amelynek nyugati partvonalát a népnyelv Medvehegynek nevezi, habár valójában csak egy szürke sziklafal az egész. Hősünk joggal gondolhatta, hogy ott lehet vagy lehetett egykor medvelak, ha már a mézkedvelő bundásról nevezték el. Februárban neki is vágott a kalandnak, körülnézett a szigeten. A nagy hideg ebben az esetben nem hátráltató, hanem segítő körülmény, ugyanis ilyenkor minden csonttá van arrafelé fagyva, így nincs szükség csónakra a szigetvilág bejárásához.

kepatmeretezes_hu_kokorsziget.jpg

Medvehegy a Pöyhönsaari nyugati oldalán februárban. Kép: Anssi Toivanen / Iltalehti

 

Toivanen barlangot sajnos nem talált, de körülbelül öt méter magasságban egy furcsa, vöröses pálcikaembert vélt látni az egyik sziklán. Grafikus lévén érdekelni kezdte a dolog, készített néhány fényképet és otthon utánanézett a szakirodalomban a látottaknak. Miután bizonyítottnak vélte, hogy eddig ismeretlen, őskori rajzot fedezett fel, bejelentette a dolgot a Kuopióban lévő múzeumnak. A múzeum szakértője, Tanja Tenhunen régész a helyszínre utazott és igazolta a felfedező sejtését.

kepatmeretezes_hu_kokorfestmeny.jpg

Egy kis hunyorítás után belelátható a sziklába a kb. kétméteres pálcikaemberke. Kép: Anssi Toivanen / Iltalehti

 

Tanja Tenhunen az Iltalehti című lapnak elmondta, hogy Észak-Savo tartomány tekintetében ez a sziklarajz nagy jelentőségű, hiszen ott ezen kívül csak egyetlenegy másikra bukkantak eddig. Finnország más területein összesen 150 sziklára festett alakról van tudomása a régészeknek. A Pöyhönsaarin fellelt rajz körülbelül 5200-3600 évvel időszámításunk előtt keletkezhetett. A pálcikaembernek jól látszanak a lábai, amelyek közül az egyik be van hajlítva. A figura a kezében is tart valamit, talán fegyvert. A rajz a Finnországban sok helyen megtalálható vasoxid felhasználásával készült, amelybe a korabeli tagger zsírt vagy vért kevert. Munkáját dicséri, hogy az anyag még ennyi ezer év elteltével is ott van, ahová egykor felkente. További érdekesség, hogy feltehetően nem kellett sziklát másznia azért, hogy dolgozhasson, mert a kőkorszakban az Unnukka vízszintje lényegesen magasabban volt. Vagyis akár a jégen, akár egy csónakban állva is alkothatott a művész.

A régész szerint elképzelhető, hogy további rajzok bukkannak elő a környéken, hiszen hatalmas területről van szó, amit ilyen szempontból nem kutattak még át. A sziklákat benövő növényzet is rejthet további érdekességeket. Fontos azonban, hogy aki ilyen, őskori freskókra talál, az ne bolygassa meg a lelőhelyet és jelentse be a múzeumnak a felfedezését, ahogyan azt tette Anssi Toivanen is.

Forrás: Iltalehti

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr8712434047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása