Egymillió új lakás

2016.03.06. 16:44

A hatékony erdőgazdálkodás és a balesetveszélyes, odvas, városi fák kivágása miatt odúhiány alakult ki Finnországban. A madarak egyre kevesebb olyan fát találnak, amelyben fészket építhetnek maguknak. A finn közszolgálati műsorszolgáltató március elején indította el kampányát, amelynek célja, hogy 2017 májusára egymillió fészekodú kerüljön ki Finnország fáira.

kepatmeretezes_hu_gyerekek.jpg

Finnország jövőre, 2017-ben lesz száz éves. A madárlakáshiány megoldására törekvő közszolgálati rádió és televízió szerint most kell lépni ahhoz, hogy az ünnepi évben ne maradjanak a finnek madárdal nélkül. A következő száz évről nem is beszélve.

 

A szervezők arra is rájöttek, hogy azokra az odúkra figyelnek, vigyáznak igazán az emberek, amelyet saját maguk készítettek, helyeztek ki. Vagyis nem központilag gyártanak le egymillió madárlakot és pakolnak fel a fákra darus kocsik segítségével, hanem mindenkit barkácsolásra és egy kis létramászásra ösztönöznek. Igényes honlap készült minderről, gyakorlati tanácsokat adva az építéshez. Még egy térkép is felkerült az oldalra, ahol nyomon követhető, országszerte hol és mennyi odú létesült. A bejegyzésem megírásakor már 192 ezer darabnál tartott a számláló. Hamar meglesz az egymillió.

 

Az odúkészítésről egy rövid ismertetőt is forgattak, akciófilm stílusban. Van itt dinamikus zene, robbanás, szikrák, füst. Kissé karikatúraszerű, de érdekes.

 

A honlapon található másik videó a kampány első két madárodújának elkészítését mutatja be. Ezeket nem más, mint a finn köztársasági elnök, Sauli Niinistö és felesége, Jenni Haukio rakta össze, méghozzá egymással versenyezve. Erre a megmérettetésre tényleg elmondható, hogy nem a győzelem, a részvétel volt a fontos. Az elnök félrecsapott bojtú sapkája miatt azoknak is érdemes megnézni a rövid videót, akik nem tudnak finnül.

 Úgy gondolom, jó madárnak lenni Finnországban.

 Forrás és fotó: Yle / Juha Laaksonen

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr808448986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása