Megbélyegzett Kalevala

2016.02.27. 13:59

Február 28-án egész Finnországban lobognak a kék-fehér zászlók. Ez a nap a Kalevala napja, a finn nemzeti eposz ünnepe. 1835. február 28-án írta alá Elias Lönnrot az általa gyűjtött versekből összeállított Kalevala első változatát. Az eltelt 181 évben a Finn Posta is több bélyeg megjelentetésével tisztelgett a gyűjtő és a mű előtt.

 

Elias Lönnrot (1802-1884) orvosként járta a fagyos, északi vidéket és betegeinek nem csak a panaszát hallgatta meg, hanem a dalait is. Felismerte, hogy hatalmas kulturális értékre bukkant, lejegyezte a hallottakat és összeállította belőle a Kalevalát. A nemzeti öntudatra ébredő, orosz befolyás alatt élő finnek kaptak egy olyan művet, ami csak az övék volt, büszkék lehettek rá.

 

A szegény családból orvossá lett Lönnrot a gyógyítás mellett a nyelvművelésben is elmélyedt és élete során sokat tett a finn kultúra terjesztéséért. Az utókor hálás is volt neki, szobrok, színdarabok, filmek őrzik emlékét. A finn posta 1931-ben adta ki az 1 márkás bélyegét Lönnrot arcképével.

belyeg_elias-lonnrot-1931.jpg 

Azért ebben az évben jelent meg a bélyeg, mert ekkor volt 100 éves a Finn Irodalmi Társaság, amelynek Lönnrot alapító tagja volt. 1831 mozgalmas év lehetett Elias Lönnrot számára, mert ekkor ismét gyűjtőútra indult, de közben kitört a kolerajárvány az országban. Minden orvosra szükség volt, így Lönnrot visszatért Helsinkibe és gyűjtés helyett gyógyított.

 

2002-ben, születésének 200 évfordulója alkalmából ismét bélyegre került az irodalmár orvos. Az ekkor már euróval fizető finneknek 60 centet kellett kiadnia érte.

belyeg_lonnrot_2002.jpg 

A bélyeg párja ugyanebben az értékben jelent meg és a Kalevala egy részletét olvashatta rajta, aki jártas a régies írásmódban.

belyeg_lonnrot_2002_reszlet.jpg 

1935-ben, a Kalevala megjelenésének 100. évfordulóján bélyegsorozattal jelentkezett a Finn Posta. Az éneklést ábrázoló darabon látható, hogy egykor hogyan adták át egymásnak az emberek a dalokat. Szemben ültek, megfogták egymás kezét, így az éneket hallgató nem csak a szöveget, a dallamot, hanem az énekes minden rezzenését átérezhette.

belyeg_1935.jpg 

A sorozat második darabja a hajón menekülő Vejnemöjnen és a rá hatalmas madár alakjában támadó ellenség harcát mutatja. Igaz, a csata előtt a vén muzsikás és csapata ellopta ellenségeitől a Szampót, ami tulajdonképp egy gazdagságot adó csodaszerszám. A javak elosztása miatti perpatvar mindig is csúnya öldökléshez vezetett.

belyeg_1935_hajo.jpg 

A harmadik bélyegen Kullervo fújja kürtjét, amikor harcba indul. A részletek kibontása nélkül annyit érdemes megjegyeznünk róla, hogy a diadalmas indulás tragikus befejezésbe torkollott.

belyeg_1935_kullervo.jpg 

Ugyanebben az évben, vagyis 1935-ben, karácsonyi bélyegen pengette hangszerét (kantele) Vejnemöinen, az eposz nagy szakállú énekmondója.

belyeg_karacsony_vagott.jpg 

Az öreg dalos a Kalevala 150. születésnapi bélyegére is rákerült, csak itt szomorúan üldögélt a vízparton, míg a kantelén - a másik bélyegen - egy fiatalabb férfi játszott.

belyeg_150_eves_vagott.jpg 

2006-ban egy bélyeg segítségével arra is fény derült, hogy miből készült a híres kantere húrja. Természetesen szűzlányhajból. Na, jó, lányhajból.

belyeg_kantele_vagott.jpg 

A 150 évfordulóról a szovjet posta is megemlékezett. Karjala, ahol Lönnrot előszeretettel gyűjtötte a dalokat, ma jórészt Oroszországhoz tartozik. Vagyis így nem meglepő, hogy a jogelőd Szovjetunió is bélyegre tette Vejnemöjnent.

belyeg_orosz_vagott.jpg 

A Kalevala több művészeti ág képviselőit ihlette meg. Az egyik legismertebb közülük a festő, Akseli Gallen-Kallela (1865-1931), aki a Kalevala számos részletét illusztrálta. Az 1997-ben megjelent bélyegsorozaton az a szárnyas oltárhoz hasonlító műve látható, amelyen Vejnemöjnen afférja leshető meg Ainóval. Szegény Aino nem akart a dédnagypapakorú Vejnemöjnenhez feleségül menni, inkább a vízbe ölte magát.

kepatmeretezes_hu_belyegkallelablokkvagott.jpg

 

Régészeti feltárások során, ősi sírokból érdekes ruhadíszek, medálok kerültek elő Finnországban. Feltehetően a világ bármely más pontján is találnak ehhez hasonló tárgyakat a kutatók, csakhogy ott nem teremtenek ezzel divatot. Finnországban ugyanis ezek a holmik inspirálták a Kalevala ékszereket, melyekről 1999-bn jelentetett meg bélyeget és blokkot is a helyi posta.

kepatmeretezes_hu_belyegkalevalakorunvagott.jpg
 

Végezetül jöjjön a legkülönösebb kép, vagyis Vejnemöjnen és Donald kacsa egy bélyegen. A Kalevala a mai gyerekek számra már nehéz olvasmány, azért felmerült az igény, hogy valamiképp közelebb kellene hozni hozzájuk a történetet. Így születhetett meg a könyv, amelyben kacsáékkal esnek meg a kalevalai kalandok. Ennek a műnek a „reklámja” az alábbi postabélyeg.

belyeg_aku-ankka_vagott.jpg 

 Forrás: wikipedia.fi, posti.fi

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr768423740

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zene, tánc, humor és sportok a finn kultúra napján 2016.02.27. 23:47:39

| P. Nagy Laura | Február 28-a a Kalevala napja és a finn kultúra ünnepe. Elias Lönnrot néprajztudós 1835-ben ezen a napon jelentette meg az eposz második változatát. Erre az eseményre emlékezik a Kalevala napja. A finnek ilyenkor fellobogóz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása