A járókeretek Ferrarija

2013.05.22. 22:38

Ráadásul nem olasz, hanem finn. Kimi Räikkönen Ferrarival lett egykor bajnok, de ezúttal nem Formai-1-es csodákról, hanem egy másfajta masináról lesz szó. Bejegyzésem témája a Rollaattori, vagyis a gurulós járókeret, és annak egyfajta finn mutációja.

 

rollaattori torta.jpg

Fotó: pienikakkukeiju.fi

 

Nehezen mozgó embertársaink mindennapjait lényegesen megkönnyíti a járókeret, aminek létezik gurulós változata is. A kerekekkel ellátott gyógyászati segédeszközt a tulajdonosa tolhatja maga előtt, arra támaszkodhat, sétálhat vele a kertben, vagy kimozdulhat otthonról. Vagyis tényleg hasznos holmi, javítja az életminőséget.

 

Finnországban nagy divatja van a rollerrel kombinált gurulós járókeretnek, ami az energikus finn nyugdíjasok mozgásigényét hivatott kielégíteni. Elmés szerkezet, íme, itt egy példány képe:

 

rollaattori zold02.JPG 

 

Kétségtelen, hogy boltba járni, vagy elugrani egy ilyennel az unokákhoz, menő dolog lehet. Kell hozzá némi edzettség és egyensúlyérzék, de az élmény mindent megérhet. A világhálón számos videót lehet találni erről a szerkezetről, száguldoznak vele idősek és fiatalok egyaránt. Következzen most egy finn reklám, ami feltehetően családi produkció. Vagy legalábbis ezt szeretnék sugallni készítői. Így rollerezik a finn család nagymamástól:

 

 

 

Természetesen a finnek innovatív nemzet, az elektromos meghajtású Rollaattori is megjelent tehát északon. Egy kis motort kell beépíteni a szerkezetbe és máris kiváltható az élőerős meghajtás. A felvétel idén áprilisban került fel a netre, vagyis a fejlesztések még kezdeti stádiumban állhatnak, de ismerve a finn akaraterőt, világsiker lesz.

 

 

 

És itt van egy korábbi bejegyzésem egy másik finn Ferrariról.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr355313719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.24. 07:06:46

Üdv innen a szomszédból. :D Errefelé rullatornak hívják, szinte mjdnem ugyanaz a szó.Pedig a finn egy kacifántos nyelv.

Ja, ha már ott vagy, fordítsd le nekik lécci ezt a viccet, és magyarázd el hogy miért röhejes (nekünk magyaroknak..) :

-Hogy hívják a finn kidobóembert?
-???
-Halljamaga Menjeninnen.
(Häälljamagää Männyeeninnään... :D )

Ha tudsz, tudósíts az eredményről...mennyire tartják humorosnak, kösz. :D

Vejnemöjnen12 2013.05.25. 13:18:31

@geegee: Szia! Sajnos már ismét Magyarországon üldögélek a gépem előtt, vagyis nem vagyok a szomszédodban.

A vicc ettől függetlenül jó, a magyarok értik, a finnekkel nem tudom, mi a helyzet. Ha majd ismét megyek hozzájuk, valahol elsütöm a poént.

Üdv!

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.27. 07:03:49

@Vejnemöjnen12: Aszittem, kint éltek...na de sebaj.Remélem, jön majd még poszt. Üdv :-)
süti beállítások módosítása