Erőt kellett vennem magamon, hogy ne olyan bugyuta szóviccet adjak a bejegyzés címének, hogy: „Ez kömény!” esetleg: „Kék a kömény?” Felment ugyanis a pumpa bennem, amikor azt olvastam a Good News from Finland portálon, hogy Finnország a világ köményexportjának csaknem 30%-át adja. Egy agrártermékről van szó! És Finnországról! Ez sci-fi.

 

 kmag.jpg

 

Pedig mégsem az, vagyis tényleg köménynagyhatalom Finnország. A finn jó híreket közlő oldalon ugyanis az szerepel, hogy a finn köménymagban sok az illóolaj, ami erősebb ízt ad neki, mint a vetélytársainak, amelyek főként Hollandiából, Egyiptomból, Kanadából és a közép-európai országokból származnak.

 

Egy finn élelmiszerkutató cég (MTT Agrifood Research, vagyis Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) vezető kutatója elmondta, hogy a kiváló minőségen túl az export sikere egy másik tényezőn is múlik. Ez pedig a jól szervezett, jól működő termelési és értékesítési lánc. Az áru útja nyomon követhető, ami növeli a vásárlókban a bizalmat a termékkel, termelővel, kereskedővel kapcsolatban.

 

Az említett kutatóintézet jelmondata számomra nagyon szimpatikus: „Kiváló minőségű élelmiszer, tiszta környezet - egészséges emberek!” A cikkben nyilatkozó agrárszakember neve pedig azt mutatja, hogy a finnek megbecsülik a használható tudással rendelkező külföldieket. A vezető kutatót ugyanis Csaba Jansik néven említik.

 

Ez tényleg kömény!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr555248537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuki123 2013.04.27. 08:18:10

antal jóska bá eladta bagóért a mezőgazdaságot, levágatta marhákat,
Felszámolták a könnyűipart.
kivágattak és elprivatizáltak mindent 1 Ft-ért. Haldoklik az ország.

A retek olaszországból jön 50 ft-ért...egy rossz vicc...de ez a valóság.

délioldal 2013.04.27. 08:18:33

jó alapanyag a remek akvavitnek:)

jet set 2013.04.27. 11:05:12

Tavaly voltam Finnországban, a déli részen gabonatáblák voltak. Szóval nem scifi a finn mezőgazdaság. Ésszel, szakértelemmel lehet hatékonyan termelni. A "híres" magyar mezőgazdaság semmivel sem jobb az etiópnál. Ott is az esőistenhez fohászkodnak, itthon is.

kifordított nagyanyó 2013.04.27. 14:15:08

Mert van eszük és megcsinálják.

sandor68 (törölt) 2013.04.27. 14:15:22

Tetszik a blogod. Költözzel ide, nem banod meg. En gyerekkorom ota 90%ban Helsinkiben lakom, nincs visszaut. Ha megis maradsz, sok sikert a folytatashoz! En akkor is maradok hu olvasod, udv

Vejnemöjnen12 2013.04.27. 17:17:17

@sandor68: Köszönöm a biztatást! Jelenleg úgy érzem, hogy ez a blog az egyetlen értelmes dolog, amivel foglalkozom.

Már háromszor jártam Helsinkiben és tényleg el tudnám képzelni, hogy ott lakjak. Ki tudja, mit hoz a jövő?

Addig is gyártom a bejegyzéseket ide. Most is van egy érdekes témám, érdemes lesz vasárnap vagy hétfőn visszanézned a blogra.

Üdv! János
süti beállítások módosítása