A Finnországban működő Finn-Magyar Társaság magyar tematikus napok szervezésére kérte fel tavaly a finn iskolásokat. A Magyarországgal foglalkozó iskolai eseményről kisfilmet kellett készíteniük a diákoknak, amelyek értékelése a közelmúltban zajlott le. A nyertes alkotók közül 15 gyerek és 5 kísérő utazhat május elején Magyarországra, ahol öt napig ismerkedhetnek hazánkkal.

 

 zaszlok_1.JPG

 

A Darabka Magyarország (Palanen Unkaria) című vetélkedőre 26 pályázat érkezett, amelyeken több mint 200 általános és középiskolás, valamint szakképzős tanuló dolgozott. Az értékelés a közelmúltban zajlott le, de a kész filmek egy ideje megtekinthetők a világhálón. Ezek közül válogattam most néhányat, teljesen önkényesen.

 

Az első bejátszás egy kistelepülésen, Nakkilában készült. Úgy tűnik, mintha egy felsőbb éves diáklány tartott volna órát a többieknek Magyarországról. Az igazán érdekes rész 1.17-től jön, ahol a gyerekek bemutatják az általuk készített maketteket. Van itt Lánchíd, Parlament, villamos, rajzon pedig a Halászbástya. 3.01-től pedig a lányok próbálkoznak a magyar néptánccal, pólóban, farmerban, mezítláb.

 

 

 

A Jó étvágyat! című videó egy tamperei speciális iskola diákjait mutatja be, ahogyan magyar ételeket főzőcskéznek. A menüben pörkölt nokedlivel és madártej szerepelt. A kis szakácsok filmjében jó ebédhez szól a cigánynóta, látszik, hogy nagyon koncentráltak arra, amivel foglalkoztak, de közben jól is érezték magukat. Még a receptet is közli a film, hogy otthon is el tudják készíteni a finnek ezeket a magyar ételeket. Nem tudok szó nélkül elmenni a kiválóan felszerelt konyha mellett, ahol a fogyatékkal élő gyerekek kedvükre főzhettek és a kész alkotást el is fogyaszthatták.

 

 

 

A kedvencem egy másik speciális iskola filmecskéje, amely tulajdonképp egy videoklip. A szintén Tamperében működő suli 8. osztályos tanulói az LGT együttes Miénk ez a cirkusz című számát jelenítették meg. A dalt nem ismerő finnek feliraton követhetik a szöveget, a gyerekek pedig eljátsszák azt.

 

A klipben megjelenik a karikás ostor, a néptáncos, a kolbász, a paprika és a C-vitamin, sőt az erőművész egy Rubik-kockával súlyzózik. Mindenkire várt egy szerep, amit ezek a fiúk és lányok kitűnően megoldottak.

 

A könnyem kicsordult, annyira tetszett a vidámságuk. Ki tud többet Magyarországról, ki tud többet az életről? Utóbbiról talán ők.

 

 

 

Forrás: Suomi-Unkari Seura

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr515210646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása