A finn foci nagy napja

2013.03.23. 08:44

Világbajnoki selejtező mérkőzésen, Spanyolországban, 1-1-es döntetlent játszott tegnap a finn labdarúgó válogatott. Utoljára százegy évvel ezelőtt, 1912-ben ért el ilyen kimagasló sikert az északi ország csapata. Az olimpián lettek akkor negyedikek a finnek, ahol mi, magyarok az ötödik helyre voltunk jók.

 

 foci finn.JPG

Az 1912-es finn válogatott

 

A tegnapi és az 1912-es eredmény is hatalmas meglepetésnek számít. A Wikipedia szerint eddig sem világbajnokságra, sem Európa-bajnokságra nem jutott ki sem a férfi, sem a női finn labdarúgó válogatott. Igaz, északi testvérnépünk sportban tehetséges és jó izomzatú fiai és lányai inkább jégkorongozónak mennek. Aki nem felel meg jéghokisnak, az esetleg mehet focistának. Ez biztosan sarkított leírás, de egy kint élt magyar anyuka szó szerint így fogalmazta meg nekem.

 

Mivel ilyen ritka a finn focisiker, ezért érdemes felidézni az 1912-es, Stockholmban tartott olimpia labdarúgó tornáját. Igaz, a finn siker nem volt teljesen felhőtlen, de például a magyarokat megelőzték.

 

Akkoriban Finnország még az Orosz Birodalom nagyhercegségeként vett részt a játékokon. Hatalmas meglepetésre az első mérkőzésén 3-2 arányban legyőzték az olasz válogatottat. A 600 néző előtt Stockholm külvárosában lejátszott meccsen már az első félidőben kialakult a 2-2-es végeredmény. A hosszabbításban, a 105. percben azonban Bror Wiberg (1890-1935) betalált az olaszok kapujába és ezzel diadalra vezette a finneket.

 

A második finn mérkőzés az elsőnél is fontosabb lehetett, hiszen az északiak az őket megszállva tartó oroszokkal csaptak össze. A leigázott, kis nép gyermekei 1-0-ás félidő után 2-1-re verték az orosz medvét. (A meccset 300-an látták, vagyis igencsak keveseket érdekelt.) A finnek tehát bejutottak a legjobb négy közé, ahol azonban már nem sok babér termett nekik. Először a későbbi győztesek, az angolok lépték le őket 4-0 arányban, majd a bronzmeccsen a hollandok gázoltak át rajtuk 9-0 arányban. Ezért írtam tehát, hogy keserédes lehetett ez a negyedik hely.

 

Ezen az olimpián egyébként nem volt ritka a nagyarányú győzelem, ma már biztosan bundára gyanakodna mindenki. Anglia Magyarországot, Dánia Norvégiát fektette két vállra, mindkét meccsen 7-0 lett a végeredmény. Később a helyezéseket eldöntő meccseken Németország 16 gólt rúgott az oroszoknak, akik nem tudtak egyetlen egyel sem válaszolni.

 

A magyarok a vigaszágon először a gólgyártásban kifáradt németeket verték 3-1-re, majd Ausztriát küldtük haza 3-0 arányban. Ne feledjük, akkoriban mi pont úgy voltunk az osztrákkal, mint a finnek az oroszokkal. Száz év távlatából is gratulálok a srácoknak!

 

 foci magyar.JPG

A korabeli magyar válogatott az olimpián

 

Ha már a finn és a magyar foci itt a téma, nem szabad megfeledkeznünk egy honfitársunkról, Obitz Gáborról (1899-1953) aki 1939-ben hat mérkőzés erejéig volt a finn labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya. Vagy legalábbis a mai szövetségi kapitányi pozíciónak megfelelő rangban volt. Sajnos nem ért el igazán nagy sikert, egy győzelmet és öt vereséget produkáltak az ő irányítása alatt a finn focisták.

 

 Obitz_Gabor.jpg

 

A kedvenc, finnekkel kapcsolatos fociemlékem azonban az 1997-ben játszott finn-magyar, vb-selejtezőnek nevezett bohózat. Akkor a TV képernyője elé szegezve izgultam végig a sorsdöntő meccset. A finneknek győzni kellett volna, hogy pótselejtezőt vívjanak, így első alkalommal kikerülhessenek a világbajnokságra. A magyaroknak a döntetlen is elég lett volna ehhez. A 90. percig 1-0 arányban vezettek a vendéglátók, amikor egy szöglet után az egyik finn hátvéd felszabadítás helyett saját kapusának hátára lőtte a labdát, ami onnan a finn kapuba esett. A döntetlennel a magyarok vágtak neki a pótselejtezőnek, ahol Jugoszláviától először 1-7-re, majd 5-0-ra kaptak ki. Utólag meghagytam volna ezt a dupla pofont szegény finneknek.

 

Akkor a magyar televízió közvetítésében láttam a meccset, most megtaláltam a finnek kommentárjával is. Íme, a csalódott közvetítés összefoglalója 2 perc 35 másodpercben:

 

 

Tegnap a románoktól mi kaptunk a 93. percben gólt, ezzel úszott el a győzelmünk. Ki tudja, a második helyezettek között kit kapnánk most ellenfélnek? Jugoszlávia mindenesetre ma már nem létezik.

 

Források: magyar és finn Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr835162969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása