Kemény dalok az alvilágból

2013.03.18. 18:00

Kalevalai mélységek tárulnak fel a folk metál kedvelői előtt, ha a Korpiklaani legújabb lemezébe belehallgatnak. A tavaly megjelent Manala című album ugyanis a finn nemzeti eposz, a Kalevala alvilágának nevét viseli.

 

 manala.jpg

 

A Jonne Järvelä által 2003-ban alapított együttest Magyarországon is jól ismerik a fesztiválok polgárai, hiszen a finn banda többször is fellépett nálunk. A csapat nyolcadik lemeze egészen költőire sikeredett, ami Tuomas Keskimäkinek köszönhető. Ő írta a szövegek jelentős részét, amelyeket a Kalevala ihletett.

 

Az angolul és finnül is megjelent album borítóját Jan Yrlund készítette. Ezen az együttes kabalafigurája, Vaari látható, mint Vejnemöjnen, ahogyan az alvilágot átszelő tűzfolyó partján üti a sámándobját. A Kalevala szerint az ősz énekmondó azért utazik Manalába, hogy a holtakkal kapcsolatos tudás után kutasson, de nem jár szerencsével. A keresett varázsigéket nem leli fel és az élete is csaknem odaveszik. A bölcs Vejnemöjnen visszaérkezése után mindenkit figyelmeztet, hogy nem biztonságos hely Manala, ha nem muszáj, ne induljon senki neki az odavezető útnak.

 

Íme, az egyik szám hivatalos klipje, amiben van erdő, kovács, sámán és egy egészen bulizósra sikeredett dal:

 

 

 

A lemezen szerepel az Ievan polkka feldolgozása is, amelyről korábban itt lelkendeztünk. Érdekes értelmezése a dalnak, az biztos:

 

 

 

*

 

A bejegyzés remélhetően segítette az „Irány Finnország! Irány Lahti!” című vetélkedőre jelentkezett csapatok munkáját. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr65143504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.03.19. 10:42:41

olyan, mintha a Rammstein (zeneileg) lett volna keresztezve a Cotton Eye Joe (látványvilágával) méltán világhírű remekművével, amúgy jó lett...
süti beállítások módosítása