Manapság, a műholdak korában nehéz elképzelni azt, hogy milyen hatalmas munka lehetett egykor térképeket készíteni. Különösen nagy problémát jelentett a korabeli Európa kulturális központjaitól távol eső területek feltérképezése, hiszen például a fagyos északra költséges volt expedíciókat szervezni. Talán ezért nem is meglepő, hogy az első részletes, finn területeket ábrázoló térkép kissé pontatlanra sikeredett.

 

 CM.jpeg

Kép forrása: Wikipedia

 

Mindezek ellenére csak tiszteletünket fejezhetjük ki a svéd Olaus Magnus felé, aki hosszú és kitartó munkával összeállította Észak-Európa térképét. A mű a Carta marina nevet kapta, amit Térkép a tengerre, vagy Tengeri térkép elnevezésre fordíthatunk. Vagyis a partvidékek fontossága már a címében is tetten érhető, a szárazföld ennek megfelelően kevéssé lényeges, így erősen elnagyolt. Maga a térkép nyomtatásban 1539-ben látott napvilágot Velencében. És, mint tudjuk, a velenceiek hajós népek.

 

Korábban is készültek már Skandináviát ábrázoló rajzok, amelyeken a mai Finnország partvonala is feltűnik. Ezeket Claudius Clavus és Jacob Ziegler készítették, de nem voltak olyan részletesek, mint a Carta marina.

 

Olaus Magnus, aki gazdag, polgári családban született, valamikor az 1490-es években, Rostockban és Kölnben járt iskolába. Egyházi tanulmányai után észak-európai körutat tett, majd Rómába került, utána Lengyelországban tevékenykedett. A svéd, lutheri reformáció idején Olaus Magnus szembe került a svéd királlyal, mert az uralkodóval ellentétben ő ragaszkodott a katolikus hitéhez.

 

Olaus Magnus nem térhetett vissza Svédországba, így a mai lengyel nevén Gdansknak nevezett városban kezdte el rajzolni nevezetes térképét. A munka tizenkét évig tartott, eközben a rajzoló gondosan tanulmányozta a korábban készült térképeket, útleírásokat, saját, korábbi jegyzeteit. Mindezeken túl levelezésben állt több északi tudóssal, tőlük is információkat kérve a földrajzi viszonyokról és az ott élő népekről.

 

A térkép végül kilenc különböző kiadást élt meg, s száz évig nem készült utána ilyen részletes munka Észak-Európáról. Olaus Magnus 1557-ben hunyt el Rómában, élete végéig megtartva katolikus hitét.

 

*

 

A bejegyzés remélhetően segítette az „Irány Finnország! Irány Lahti!” című vetélkedőre jelentkezett csapatok munkáját. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr255121075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása