Ma, a Kalevala napján érdemes felidézni egy magyarországi hírt. A közelmúltban járta be az internetes médiát, hogy egy reprezentatív felmérés szerint a magyar 15-25 év közötti korosztály alig olvas könyveket. Nem csak a papíralapú olvasmányoktól irtóznak ők, hanem az elektronikus betűket is utálják. A felmérés részletei itt találhatók.

 

Vajon mi lehet a helyzet a versekkel? Gyanítom, még annyian sem fanyalodnak rájuk, mint a novellákra, regényekre. Talán csak az iskolai tananyag, esetleg néhány ünnep hozza elő a magyar fiatalok többségéből a versolvasót. Esetleg a szerelmesek jöhetnek még szóba, ez a megváltozott tudatállapot a rímek felé sodorhatja a vágyakozó szíveket.

 

Ha már versekről van szó, bátorkodom felenni a kérdést, hogy eposzt, azt szoktak-e olvasni kishazánk fiataljai? Az adott korosztály hány százaléka teszi ezt? Szerintem a magyar szakos egyetemisták kivételével nagyon kevesen töltik ilyennel az idejüket. Maximum még a fiatal színészek, akiknek nem jutott szerep valamelyik sikeres operettben, bohózatban vagy nem vezetnek a televízióban tehetségkutatókat, reggeli beszélgetős műsorokat, és így vezetik le a felesleges energiáikat.

 

Finnországban természetesen az olvasási szokások is egészen mások, mint nálunk. Milyen is legyen ez egy olyan helyen, ahol a nemzeti azonosságtudat egy eposzon nyugszik. Természetesen nem a Kalevala miatt olvasnak sokat a finnek, de a Kalevala mai népszerűségét ennek a ténynek is köszönheti. (Meg sok másnak is.)

 

Elias Lönnrot (1802-1884) orvos és botanikus, amikor az észak-finnországi Kajaaniban kapott állást, rádöbbent, hogy a nép ajkán élő énekek felbecsülhetetlen értéket képviselnek. A nagy éhínség idején került új szolgálati helyére, ahol négyezer ember egészségügyi ellátása múlt rajta. Amikor a munkája engedte, a helyiek dalait is igyekezett lejegyzetelni, összegyűjteni. 1835. február 28-án írta alá az úgynevezett Régi-Kalevala kéziratát, amely 32 rúnóból állt és még abban az évben meg is jelent. A finnek tehát február 28-án a Kalevalát, egyben a finn kultúrát is ünneplik.

 

Az Új-Kalevala, amely immár kibővítve, 50 éneket tartalmazott, 1849-ben látott napvilágot. Az ébredező nemzeti öntudat tehát Magyarországon szabadságharcot hozott, Finnországban a népi énekmondók dalainak kibővített kiadását. Ahogyan mi is előszeretettel emlegetjük nemzeti öntudatunk építőkövének az 1848-49-es harcunkat, a finneknél ugyanezt a funkciót egy irodalmi mű tölti be.

 

A Kalevalát számtalan nyelvre lefordították, rengeteg képzőművészeti alkotás született a történet alapján, filmek, színpadi művek sokasága foglalkozott vele, sőt még számítógépes játék is készült belőle. Zenészek, írók, iparművészek vallják azt, hogy ihletet merítettek belőle. Az egyik legismertebb inspirációs mű a Gyűrűk ura trilógia. Egyes források szerint Tolkienre jelentős hatást gyakorolt a Kalevalában ábrázolt világ.

 

Más kapcsolat is van a két mű között, amit az alábbi kép szemléltet a legjobban:

 

 chris_lee.jpg

Kép: nyt.fi

 

Fehér Sarumán, azaz Christopher Lee a Kalevalát olvassa! Az idén kilencvenegy éves brit színész egyébként Finnország rajongó, ami talán egy fiatalkori kalandjának köszönhető. Mivel édesapja katona volt, ő is ezt a pályát választotta először. A finn-orosz Téli háború idején önkéntesnek jelentkezett, kiképezték és elutazott Finnországba, ahol azonban csak a hátországban kapott őrzési feladatot, így a tényleges harcokban nem vett részt. Valamelyik interjújában meg is jegyezte, hogy a finnek megmentették az életét, amikor nem küldték a frontra.

 

*

 

Aki ezt a bejegyzést alaposan átolvasta, az némi segítséget kaphatott a Pécsett zajló „Irány Finnország! Irány Lahti!” címet viselő játékhoz. Igaz, a negyedik kérdés helyes megválaszolásához azt is kell még tudni, hogy Reguly Antal (1819-1858) néprajzkutató 1839-41-ben élt Finnországban.

 

Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr845102382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása