A Kalevala napja alkalmából 2013. február 28-án 11 órakor Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyed Bárcsak Kávézójában Szatyor Győző szobrász kiállítása nyílik. A tárlatot Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere és Kator György, tiszteletbeli finn konzul nyitja meg.

 

 SzGy.jpg

Kép: Szent György lovagrend

 

Szatyor Győző az Ormánságban született, Bogdásán. A sellyei gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán szerzett diplomát. 1975-től a Pécsi Grafikai Műhely tagjaként, majd 1983-1997-ig művészeti vezetőjeként tevékenykedett. 1992-ben a Kalevala illusztrálásáért, a finn kultúra ápolásáért diplomát kapott és felvették a Helsinki Kalevala Társaság tagjai közé.

 

Köztéri szobraiért, épületeiért és játszótereiért 1994-ben Kós Károly díjat kapott. 2012-ben a Finn Köztársaság Elnökétől Finn Oroszlán Lovagkereszt kitüntetést kapott, melyet Pertti Torstila a Finn Külügyminisztérium államtitkára és Pasi Tuominen Finnország magyarországi nagykövete adott át Pécsett.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr875106443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása