Közös bölcsészettudományi doktori képzéseket indít a Debreceni Egyetem (DE) és a finn Jyväskyläi Egyetem, annak keretében a hallgatók egy-egy évet a partnerintézménynél tanulnak, és angol nyelven megvédett disszertációjukat mindkét intézmény oklevéllel ismeri el.

 

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke a megállapodást megelőző keddi debreceni sajtótájékoztatón közölte, hogy a közös doktori programot az irodalom, a nyelvtudományok, a történelem, a néprajz, a zene és a zenepedagógia területén indítja el a két intézmény.

 

A Jyväskyläi Egyetemről szólva elmondta: a 150 éve alapított intézmény volt az első Finnországban, ahol finn nyelven folyt az oktatás. A Debreceni Egyetemnek - és jogelődjének - csaknem három évtizedes kapcsolata van a finn partnerrel, mindkét egyetemen oktatják a másik ország nyelvét és kultúráját.

 

jy.jpg Kép: opinto-opas.jyu.fi

 

Matti Manninen, a finn egyetem rektora a korábbi oktatói és hallgatói csereprogramok sikerességét emelte ki, erre építve szerinte gyümölcsöző lehet a közös doktori program.

 

Papp Klára és Petri Karonen, a két egyetem bölcsészettudományi karának dékánjai egyaránt azt remélik, hogy a karoknak sikerül megtölteniük tartalommal az egyezményt. Mint mondták, évente legalább tíz hallgató képzését tartják reális célnak a program keretében.

 

Duffek Mihály, a DE Zeneművészeti Karának dékánja kiemelte a zenepedagógiai doktori programot, amelyet a közelmúltban indítottak, és amely megítélése szerint a közös profil egyik fontos értékévé válhat.

MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr545093868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása