A finnek becsületessége legendás. Még a South Park filmsorozatban is úgy említik őket, mint akik nem tudnak csalni, hazudni. Ott a Fakocsifutam című részben a világ összefog ellenük és küld néhány atombombát Finnországra, hogy végképp kiiktassák őket. Kibírhatatlan a becsületességük.

 

 af.JPG

 

Az Iltalehti című finn bulvárlap online kiadása arról számolt be vasárnap, hogy a közép-finnországi Siilinjärviben egy finn fiatalember pénztárcát talált. A bugyelláris egy töltőállomás WC-jében volt, 15 ezer euróval (kb.: 4,3 millió forint) megtömve. A srác, miután elvégezte a dolgát, a pénztárcát szépen leadta a kúton működő bolt pénztárában. A pénztárosnő átnézte a holmit, de az nem tartalmazott mást, csak pénzt. Sem forgalmi, sem egyéb irat nem volt benne, amely alapján azonosítani lehetett volna a tulajdonosát. Mindenesetre eltette a széfbe, hátha érte jön a tulaj.

 

Jól számított, mert másfél órával az eset után befutott a kútra egy orosz család, akik síelni érkeztek Finnországba. Kétségbeesetten keresték a pénztárcát, amit a kút alkalmazottja lazán átadott nekik. Az oroszok meglepődve tapasztalták, hogy egy cent sem hiányzott a tárcából.

 

A kút kezelője még elmondta a lap munkatársának, hogy azonnal sejtette, csak egy külföldi hagyhatta el a pénztárcát. A finnek eleve nem tartanak maguknál ennyi pénzt és mindig van név, cím, telefonszám a tárcájukban. Hozzátette, örül, hogy segíthetett, biztos szörnyű lehet egy idegen országban elhagyni a családi pihenésre szánt pénzt.

 

Mondom, kibírhatatlanul becsületesek ezek a finnek.

Forrás: Iltalehti, South Park

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr135072981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit M. 2013.02.14. 06:55:40

Az ujsághírek azt is elmondták, hogy a boldog orosz család 100 euro jutalmat adott a becsületes finn fiatalembernek. Szerintük ennyi járt neki azért, hogy egy cent hiány nélkül ! visszaadott nekik 15 000 eurot.
Vajon mi lenne a történet ha a pénzt egy orosz WC-ben vesztették volna el ?
süti beállítások módosítása