A finn himnusz ünnepe
2013.02.05. 20:53
Finnországban február 5-én zászlós ünnep van, vagyis ezen a napon a nemzeti lobogót kitűzik minden elképzelhető helyre. Ezen a napon Johan Ludvig Runeberg íróra, költőre emlékeznek a finnek, aki 1804-ben ezen a napon született.
Johan Ludvig Runeberg
A svéd nyelven alkotó Runeberg írta a finn himnusz szövegét, melyet egy német születésű zeneszerző, Fredrik Pacius zenésített meg. Tulajdonképp a Maamme (Hazánk) című vers első és utolsó versszaka szolgál himnuszként, természetesen finn fordításban. Először 1848-ban hangzott el a dal, akár a népek tavasza finnországi megjelenésének is tekinthetjük ezt az eseményt.
Íme, a himnusz Tarja Turunen, a Nightwish együttes volt énekesnője és az ünneplő közönség előadásában:
Az 1877-ig élt Runebergre nem csak költészetének felidézésével emlékezik Finnország a február elejei zászlós ünneppel. Ekkor a legtöbb étteremben és otthonban Runeberg torttut esznek. A legenda szerint ez a süti volt a költő kedvence, ha csak tehette, ezt evett reggelire. A kényelméről Runebergné asszonyság gondoskodott, akitől a süti eredeti receptje is származik. Vagyis ez a nap nem csak a költő, hanem a gondoskodó feleség ünnepe is Finnországban. (Érdekesség, hogy Fredrika asszony egyébként másod-unokatestvére volt a költőnek.)
Fredrika Runeberg
A Runeberg torttu modern receptje
125 g sótlan vaj
1 teáskanál sütőpor,
1 csésze liszt
50 g mandula,
1,5 csésze zsemlemorzsa
1,5 csésze mézeskalács morzsa
Fél teáskanál őrölt kardámom
1 tojás,
1 csésze cukor
1 pohár tejszín,
Keserűmandula
Málnalekvár
Puncs vagy mandula likőr
1 csésze porcukor,
1 teáskanál víz
A megolvasztott vajat és a cukrot habosra keverjük, majd óvatosan kevergetve egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőporral elkevert lisztet, a kardamomot, a zsemlemorzsát, a mézeskalács morzsát és a mandulát szintén a masszához adjuk, végül a tejszínt is beleöntjük, és az egészet alaposan összekeverjük.
A tésztát muffinformákba adagoljuk vagy papírból készített formákba tesszük, majd kanállal kis mélyedést készítünk a közepükbe, melybe málnalekvárt kanalazunk. 200 fokon körülbelül 15-20 percig sütjük, míg a teteje világosbarna lesz. Ha megsült, pár percig hűlni hagyjuk, majd még egy kiskanálnyi lekvárt teszünk a muffinok közepére.
Ezután a porcukrot a vízzel elkeverjük, majd nyomózsákba töltjük, és díszítésképp a lekvárt e mázzal körbefogjuk.
Forrás: Iltalehti, Wikipedia, Mindmegette
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.