Picasso kalandja Sirkkával

2013.02.04. 13:29

Két éve, 2011. február 4-én hunyt el Lena Nyman, svéd színésznő, akit a magyar közönség feltehetően a Picasso kalandjai című filmből ismerhet, akol Sirkkát, a finn dizőzt játszotta.

 

 sved szineszno.jpg

 

Az életének 67. évében távozott színésznő több mint ötven svéd moziban szerepelt, nemzetközi hírnevet a Kíváncsi vagyok - sárga című, 1967-ben készült filmdráma főszerepével szerzett. A Vilgot Sjöman által rendezett alkotásban egy diáklány a társadalmi igazságtalanságok okait keresve az utca forgatagába veti magát: interjúkat készít, vitatkozik az emberekkel. A film akkoriban botrányt váltott ki, mert hangsúlyosan jelen van benne a meztelenség és a szex. Emlékezetes alkotásai közé tartozik az Astrid Lindgren könyve alapján 1984-ben készült Ronja, a rablók lánya című kalandfilm. Magyarországon mégis az 1978-ban forgatott Picasso kalandjai által vált ismerté az abszurd mozit kedvelők között.

 

Az itthon kultikusnak számító filmben egy finn énekesnőt, Sirkkát alakította, akibe a címszereplő festő, Picasso beleszeret. Egyetlen hibája a kis hölgynek, hogy mindig ugyanazt a dalt énekli, ráadásul, finnül. A Näin laita kalakukkoa mindezek tetejébe nem is dal, hanem egy recept. Ezt ismételgeti Sirkka, miközben mindenkinek az idegeire megy.

 

 

 

A svéd filmesek feltehetően nem nagyon kedvelhették a finneket, mert Sirkka és a családja is eléggé bugyutára sikeredett. Igaz, az egész film egy karikatúra, de véletlenek nincsenek. A dal szövege és annak magyar fordítása több helyen is fellelhető az interneten, íme, az egyik:

 

Näin laita kalakukkoa!

Nyt ota vettä ja soulaa,

Sen jälken voita, jauhoja,

Sen jälken vaivataan,

Sen jälken vaivataan!

Nyt raakaa kalaa, silavaa

Ja pannan taikinalle, rakas!

Näin laita kalakukkoa!

Nyt ota vettä ja soulaa,

Sen jälken voita, jauhoja,

Sen jälken vaivataan,

Sen jälken vaivataan!

 

Így készül a halkakas:

Végy vizet és sót,

Adj hozzá vajat és lisztet!

S aztán gyúrjuk,

Csak gyúrjuk!

Majd nyers halat és szalonnát

Tölts a tésztába, drágám!

Így készül a halkakas:

Végy vizet és sót,

Adj hozzá vajat és lisztet!

S aztán gyúrjuk,

Csak gyúrjuk!

 

És még egy érdekesség, vagyis egy érdekes fénykép Lena Nymanról. Az alábbi fotón Lena Nyman a Kíváncsi vagyok (sárga) című filmbeli szereplőtársával ül egy asztalnál. A férfi Olof Palme, egykori svéd miniszterelnök.

 

op nl.jpg 

 

Forrás: MTI, Rénhírek, Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr975062215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása