Mert ez finn kesztyű

2013.01.30. 19:09

„Mert ez pécsi kesztyű” – hangzott el egykor a reklámban, amire ma már nosztalgiával emlékeznek a mecsekaljai városban. A valaha virágzó kesztyűipar a múlté, egyre kevesebben foglalkoznak napjainkban a kézre való készítésével. Szakemberek azonban most is élnek köztünk, akiknek tudását bűn lenne parlagon hagyni.

 

 kesztyu05.jpg

 

Ezt ismerte fel Sakari Sauso, akinek a neve egyben márkanév is. A Sauso cég 1929 óta gyárt kesztyűket, kezdetben Finnországban, most Magyarországon. Pécsett 23 éve vannak jelen, sikereiket jelzi, hogy kinőtték eddigi telephelyüket. Új helyre, Uránvárosba, a Bihari János utca 2. szám alá költöztek, ahol korábban bútorok, majd masszázságyak várakoztak vevőkre.

 

 kesztyu01.jpg

 

Pasi Tuominen, Finnország magyarországi nagykövete és Páva Zsolt, Pécs polgármester avatta fel ma ünnepélyes keretek között az új műhelyt, amely 30 főnek ad munkát. Tomi Pokki, a cég vezetője, köszöntőjében elmondta, hogy csodálja a nála dolgozók ügyességét, precizitását, munkaszeretetét. Valójában nem munkásoknak, hanem művészeknek tartja őket, s hálás azért, hogy velük dolgozhat. Tervek szerint bővítik a létszámot, hiszen a hely adott hozzá. Amennyiben a piaci igények tovább nőnek, akár 50-60 fő is alkothat a pécsi üzemben.

 

 kesztyu02.jpg

 

A Sakari Sauso cég termékeit a kimagasló minőség és a magas árfekvés jellemzi. A Pécsett készített kesztyűket Finnországban, Oroszországban és a Baltikumban értékesítik az előkelő divatházak. A kesztyűk alapanyagai szintén különlegesek. Etióp és olasz báránybőr, finn jávorszarvas és dél-amerikai vízidisznó bőrét dolgozzák fel.

 

 kesztyu03.jpg

 

Szilágyi Béla, a cég beszerzési vezetője kérdésemre elmondta, hogy a gyártás új, uránvárosi helyszínére azért esett a választásuk, mert jó a megközelíthetősége. Mind gépkocsival, mind tömegközlekedéssel könnyen elérhető, ami a munkába járást teszi könnyen megoldhatóvá. Mivel az épület egy ideje már üresen állt és a célra tökéletesen megfelel, ezért költöztek oda.

 

 kesztyu04.jpg

 

Pécsett a tímárok a keleti városrészben alapozták meg ezt az iparágat, s ma a nyugati városrészben nyílt meg egy kesztyűüzem. A lényegen azonban ez mit sem változtat, vagyis, hogy Pécs még mindig lehet kesztyű-főváros.

 

Egy kis nosztalgia:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr815053710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása