Finnországban jelenleg még nincs futballszezon, de a csapatok már készülnek az évadkezdetre. Így tett a másodosztályba visszajutott Ilves Tampere és a másodosztályból kiesett Hämeenlinna is, amikor felkészülési meccset játszott egymással a hétvégén.

 

 foci.jpg

 

Semekkora port sem kavarna ez a mérkőzés, ha az Ilves játékosának, Jan Kulokorpinak nem adódik lehetősége 11-est lőni. A lehetőség azonban megadatott és ez a Jan gyerek emlékezetessé is tette. Szegény kapust egy jókora rabonával csapta be és könnyedén gólt szerzett.

 

A rabona egy olyan lövésfajta, amikor a játékos keresztbe rakja a lábait, ezzel a mozdulattal passzol, vagy kapura lő. Vagyis, a rabona az, amikor a támaszkodó lábunkat megkerülve a másik lábunkkal hátulról rúgjuk el a labdát. A kifejezés argentin eredetű, a szó spanyol jelentése „csavargás”. A tangóban is van egy ilyen lépés, állítólag a futballmozdulatból vették át az elnevezését. (Finnországban számos tangóklub működik, a tagok biztosan nagy örömmel szemlélhetik ezt a lövési megoldást.)

 

A rabonát sokszor fölényeskedésből használják a focisták, bár van praktikus oka is, amiért hozzá folyamodnak. Amikor egy játékos sokkal jobban bízik a bal lábában, mint a jobban, és a jobb szélen fut fel a labdával, időt spórolhat, ha nem állítja meg a labdát. Ilyenkor nem kell áttenni a lasztit bal lábra, hanem a jobb mögött átnyúlva beadható az.

 

Feljegyzések szerint a legelső rabonát az argentin Ricardo Infante mutatta be 1948 szeptemberében. Az Estudiantes csillaga a Rosário Central elleni bajnokin 35 méterről lőtt így az ellenfél kapujába. Bal szélről nem tudta használni a bal lábát, ezért nyúlt át mögötte a jobbal.

 

Persze, vannak, akiknek nem jön be ez a húzás, amit David Dunn példája is mutat. Jókora pofára esés kerekedik ki belőle, meg masszív szégyen is lehet az utóhatása.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr235050915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása