Magyar kisfiú rajza nyert

2017.05.22. 13:46

Finnországban is sok trafóház, kapcsolószekrény és egyéb közműbódé untatja a járókelőket. Ahol akadnak vállalkozó kedvű művészek és öntevékeny lakóközösségek, ott esetleg változhat ezeknek az épületeknek az arculata. Így történt ez a közép-finnországi Jyväskylä-ben is, ahol az egyik közszolgáltató betonépítményének falára egy magyar kisfiú rajza került fel.

 

kepatmeretezes_hu_markrajz01.jpg 

Jyväskylä külvárosi lakóövezetében, Myllyjärviben szerették volna a helyiek színesebbé tenni környezetüket. Az itt élőkből alakult egyesület saját forrásból és a várostól kapott pénzből három közműépületet csinosított ki. Két kis trafóházat meghívott művészek festettek át, míg egy domboldalba beleépített, nagyobb elektromos elosztó betonfalának szürkétlenítésére pályázatot írtak ki. Ide küldött be rajzot a hétéves, magyar kisfiú, Márk.

Az egyesületben úgy döntöttek, hogy két nyertest is hirdetnek. A hátteret a 85 esztendős, Pentti Pennanen absztrakt ábrái adják, amelyekre Lak Márk két madara került. A képet önkéntesek festették fel, a hivatalos átadás a múlt vasárnap volt. A kis ünnepségen Márk és testvére, Jancsi zenéltek, majd a résztvevők trafóháznéző sétát tettek az idei első, zavartalan, tavaszi napsütésben.

Mindez nem egy világrengető hír, mégis elgondolkodtató. Csak Myllyjärviben hat olyan magyar gyerek él, akiknek magyar mindkét szülője. A gyerekek még beszélnek magyarul, de ők már a finn társadalom hasznos tagjai lesznek, nem a magyaré. Nem csak beilleszkednek ebbe a kultúrába, hanem annak tevékeny alakítói is. Ezzel a finnek nemcsak, hogy nem vesztenek, hanem rengeteget nyernek is.

Gratulálok Márk!

 

kepatmeretezes_hu_markrajz02.jpg

Azzal a hirdetőtáblával is kezdeni kellene valamit

 

kepatmeretezes_hu_markrajz03.jpg

Márk és Jancsi négykezese az átadáson

 

kepatmeretezes_hu_markrajz04.jpg

A művészek megérdemlik a tapsot

 

kepatmeretezes_hu_markrajz05.jpg

A finn múlt és a jövő együtt. Ők most a jelen (Lak Márk és Pentti Pennanen)

 

(A fényképek saját művek.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr5612532067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása