Kánikula Lappföldön

2013.05.31. 21:22

Május végén soha nem látott hőség köszöntött Finnországra, több helyen mértek 30 Celsiusnál magasabb hőmérsékletet. A helyiek először örömmel fogadták a váratlan nyarat, aki tehette, fürdeni ment. Ahogyan azonban egyre nagyobb lett a forróság, kezdett lehervadni a mosoly az arcokról, és megjelentek az újságokban a forróság káros hatásait taglaló cikkek.

 

furdes.jpg

Forrás: Iltalehti

 

A finn lapok kiemelt helyen kezelik a szokatlan időjárási eseményeket. Némelyik megemlíti, hogy a Kanári-szigetek helyett jelenleg Lappföld az ideális nyaralóhely. Mások leírják, hogy a Riviéra városaiban húsz fok alatt van jelenleg a hőmérséklet, míg az észak-finnországi Utsjokiban 30.1 Celsius fokot mértek pénteken.

 

Mint a meteorológusok nyilatkozataiból kiderül, az időjárási jelenségek mérésének kezdetei óta nem rögzítettek ilyen kirívóan magas adatokat Finnországban. Az egészségügyben jártas szakemberek tanácsokkal látják el a nyári veszélyekre felkészületlen lakosságot, felhívva a figyelmüket a vízfogyasztásra, az árnyékolásra, napszúrásra. A ventilátort és légkondicionálót árusító üzletek reklámkampányba kezdtek, bár nincs igazán erre szükségük, az árujuk hirtelen igencsak kelendő lett.

 

ren.jpg

Forrás: Iltalehti

 

Az állatokat is felkészületlenül érte a hirtelen jött nyár, ami arrafelé csak június végén, július elején szokott beköszönteni. A rénszarvasok nem cserélték még le teljesen a téli bundájukat, ezért melegük is van szegényeknek nagyon. A rénszarvastenyésztők aggódnak az esetleges elhullás miatt, bár valamelyikük azt nyilatkozta, hogy a réneknek megvan a saját módszerük a hűsölésre. Ahogyan a kutyák, úgy ők is a lihegésben bíznak, nyitott szájjal járkálnak, s megkeresik az árnyékos helyeket, ott tömörülnek. Mindezeken kívül remek érzékkel találnak rá a még fagyos tőzeges helyekre, ahol leheverednek egy kis pihegésre.

 

Arról nem érkezett jelentés, hogy Joulupukki hogyan birkózik meg a kánikulával, leteszi-e piros kabátját és úszik-e egyet a legközelebbi tóban.

Forrás: Iltalehti, Iltasanomat

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr155338157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása