Festőművész finn medve

2016.11.27. 21:55

Vannak országok, ahol elefántok festenek, máshol majmok, esetleg cuki cicák. A finneknek medve jutott. Juuso, a 483 kilós, lomha, kissé bamba, kortárs festőművész.

 

kepatmeretezes_hu_medve5.jpg(Fotó: Aamulehti, E. A.) 

 

Joonas Berghäll és Mika Hotakainen 2010-ben készített egy dokumentumfilmet a finn férfiakról. A Miesten vuoro című alkotás magyarul a Férfiak a szaunában címet kapta. A filmben férfiak mesélik el megható vagy vicces, örömteli vagy tragikus történetüket. Mindezt finnekhez méltó módon a szaunában teszik. Mintegy megtisztulva testileg, lelkileg is.

Ebben a filmben tűnik fel az idősödő Sulo Karjalainen, aki befogadott és felnevelt egy elárvult medvebocsot. A kis bocs a Juuso nevet kapta és a filmnek köszönhetően hatalmas népszerűségre tett szert Finnországban. A ma már Kuusamóban, a nagyvadaknak fenntartott állatotthonban élő Juuso valódi óriás lett. A tohonya mackó az állatotthon fenntartását is segíti, ismertségét kihasználva különféle termékeket reklámozó filmekben tűnt fel az évek során. Gondozói Juuso kíváncsiságára építve úgy döntöttek, hogy a festészet területére is bevezetik.

 

kepatmeretezes_hu_medve6.jpgSulo Karjalainen, Juuso és Pasi Jäntti, állatgondozó (Fotó: Kuusamon Suurpetokeskus) 

 

Juuso egy kis gyümölcs kedvéért könnyedén feldobja hatalmas testét egy festékkel összekent asztalra, ahol jókedvűen fetreng egy kicsit. Az így összekent kartont, papírlapot aztán hitelesíti az állatotthon és értékesíti a medvefestészet rajongóinak. A befolyt összeg Juuso és lakótársai kényelmét szolgálja. Az alkotás folyamata ezen a videón követhető nyomon.

 

A medveviszonylatban remekműveknek számító mázolmányok lenyűgözték a műértő közönséget. A festményvásár után 8000 euró került az állatotthon számlájára. A megkérdezett vásárlók elmondták, hogy főleg a medvemancsok voltak rájuk nagy hatással, de a színek kavalkádja is elbűvölte őket. Íme, három medvetalp műremek:

kepatmeretezes_hu_medve1.jpg

 

kepatmeretezes_hu_medve2.jpg

 

kepatmeretezes_hu_medve4.jpg(Fotók: Kuusamon Suurpetokeskus, Pasi Jäntti) 

 

Végezetül itt a Miesten vuoro című filmből Sulo Karjalainen és Juuso epizódja. (Angol felirattal.) A szaunában üldögélő Sulo maga is kicsit medveszerű. Engem Juuso belépője (2:57) fogott meg, ahogy feltűnik a semmiből és belenéz a kamerába. Azon mindig mosolyognom kell, ahogyan Sulo magyaráz Juusónak, és végtelen nyugalommal kommentálja, hogy a kis drága monstrum tönkreteszi a kerti bútort.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr9712004710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása