Horogkereszt a templomban

2013.06.27. 18:55

A közelmúltban írtam egy blogbejegyzést arról, hogy a finn hadsereg már jóval Hitler előtt, 1918-tól használta a horogkereszt szimbólumot, amely a szerencsét jelképezte számukra. Most azonban egy még régebbi horogkeresztre bukkantam, méghozzá egy finn templomban készült fényképen.

 

templom rajz hkereszt.jpg 

 

Finnország korábbi fővárosában, Turkuban áll a Mária templom (Maarian kirkko), amely számtalan rejtély otthona. A mai kőtemplom helyén az 1200-as években fatemplom épült. Már ez a kezdetleges épület sem véletlenül épp oda került, ahol a mostani templom áll. A korabeli keresztények egy pogány áldozati dombra, a ma Rantamäkinek nevezett területre emeltek házat saját istenüknek. Mivel az áldozati hely körül pogány temető is volt, a városi legenda szerint a mai templom mellett álló épület most is kísértetjárta hely.

 

templom kepeslapon.jpg

A templom egy retro képeslapon, Lada kombival

 

Akik nem hisznek a visszajáró lelkekben, azok is érdekesnek találják a templomot, amely a faépítmény leégése után épült. A falakat feltehetően az 1440-es években húzták fel kőből, majd később téglával is kiegészítették néhol. A különleges festmények is ekkor kerültek a falakra. Egy helyreállítás során, 1909-ben tették ismét láthatóvá az egykori rajzokat az akkor már lutheránus templomban.

 

templom kepek.jpg

Falra festették az ördögöt

 

A rajzok érdekessége az, hogy nem hivatásos művészek készítették azokat, hanem feltehetően az építőmunkások. Mintha középkori gaffitik díszítenék a falakat, igaz, főként bibliai témájúak, azonban néhol illetlenek, sőt, pogány motívumokat is magukon viselnek. A korabeli munkások tisztában voltak vele, hogy a keresztény hatalom ad kenyeret nekik, de őseik hitét sem felejtették akkor még el teljesen.

 

Maga, az ördög is felkerült a falakra, máshol meg egy maszkos sámán (sátán) jár táncot a fejfák, keresztek között. A horogkeresztre emlékeztető szimbólum is megjelenik, bár nem tudom, van-e hozzá bármi köze, vagy csak valami érdekeset szeretett volna a falra pingálni a másodsegédmunkás.

 

templomrajz01.jpg

Nem szeretnék vele éjfélkor találkozni

 

A katonai temetővel is övezett templom a XX. században szintén történelmi jelentőségű eseménynek adott otthont. 1963. március 31-én a Svédországból érkezett Elisabeth Djurle prédikált a templomban, így ő volt az első nő, aki ezt megtehette Finnországban. A 450 férőhelyes templomba 700 ember zsúfolódott be, hogy tanúja lehessen a női egyenjogúság újabb győzelmének.

 

Hol máshol lehetett volna egy ilyen korszakalkotó tettet véghezvinni, mint egy Máriának szentelt templomban, groteszk figurák mosolyával kísérve?

 

(Virtuális látogatást itt tehet a templomban.)

 

Forrás, képek: Turun Sanomat, Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr135381047

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szvasztika 2014.03.28. 19:25:04

Tudom, hogy tudjátok, hogy nem a nácik találták ki, hanem ősi indiai szimbólum stb. Ezt nem is kezdem el magyarázni. A témának utánaolvasva azonban meglepett, hogy nem csak Indiában (vagy általában a távolkeleti kultúrkörben) terjedt el ez a szimbólum...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása