Otthonos fészek a szigeten

2013.06.09. 14:11

A városokban élő állatok alkalmazkodóképessége érdekes helyzeteket produkál. Helsinkiben, egy forgalmas útkereszteződésben például sirályfészket fotózott Juha Laitalainen. A szemfüles olvasó a képeket elküldte az Iltalehti című bulvárlapnak, ahol rövid élménybeszámoló is megjelent az ember és sirály együttéléséről.

 

siraly01.jpg 

 

Juha Laitalainen ebédelni indult a munkahelyéről, amikor közvetlenül a zebra mellett, egy forgalmas útkereszteződésben fészket pillantott meg a földön. Jobban szemügyre vette és ekkor látta, hogy még egy tojás is van benne. Kisvártatva a fészek tulajdonosa, egy sirály is megjelent és kényelmesen elhelyezkedett a tojáson.

 

A városi természetbúvár legközelebb már egy fényképezőgéppel tért vissza, hogy megörökítse a sirálylakot és bebizonyítsa ismerőseinek, nem képzelődött. A fészket közelről mutató képen látszik, hogy nem csak egy tojáson ül a madár, hanem egy cigarettacsikket is melenget. Nem tudni, miért szedte össze azt is, feltehetően jó bélésanyagot látott benne.

 

siraly02.jpg 

 

A lap megszólaltatott a képekkel kapcsolatban egy madarász szakértőt is, aki elmondta, hogy a sirályok kitűnően alkalmazkodnak a városi viszonyokhoz. Ráadásul a finn törvények szerint, ha a forgalmat nem akadályozza a fészek, akkor azt nem is szabad a jelenlegi helyéről eltávolítani. Vagyis, ha egy figyelmetlen vagy kábult autós nem szalad fel a hatalmas kavicsokkal kirakott forgalomterelő szigetre, akár új sirálygeneráció is felcseperedhet az útkereszteződés kellős közepén.

Forrás: Iltalehti, Juha Laitalainen

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr155352445

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.10. 11:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása