Finnország az őrült versenyek hazája. Bizonyára mindenki hallott már a feleségcipelő futamról, vagy a mobiltelefon-dobás világbajnokságáról. A finnek nem csak lelkesen űzik a fura sportokat, hanem kifejezetten büszkék is rá. Kitűnő példa erre az, hogy még a bélyegeiken is szerepeltetik azokat.

 

 gumicsizma.jpg

 

A napokban mutatták be hivatalosan Helsinkiben, hogy májusban milyen bélyegeket jelentetnek meg Finnországban. Ezen a sajtótájékoztatón láthatta először a nagyközönség azt a hat bélyegből álló sorozatot, amelyik az őrült finn versenyeket ábrázolja.

 

A bélyegeken feltűnik a feleségcipelés, gumicsizma-dobás, léggitározás, hangyabolyban ülés és mocsárfoci. Egy általam ismeretlen sportot bemutató bélyeg is szerepel a sorozatban, amin mintha a gazdaasszony tolná egy kétkerekű valamin a gazdát. (Aki erről tud valami bővebbet, az írja meg hozzászólásban!)

 

 belyegek.jpg

 

A bélyegek alkotója egy bizonyos Bruno Maximus, akiről azt sejtem, hogy nem ez lehet az eredeti neve. Vagy a szülők a római kor elvakult rajongói voltak. (Esetleg külföldiek.) A finn Wikipedia tanulsága szerint az önmagát hypno-realistának tartó Bruno 1970-ben született Finnországban. A Facebook oldala szerint jelenlegi lakóhelye London. Életrajza és a Google keresések szerint pedig nem csak járt és alkotott Magyarországon, hanem kiállítása is volt már nálunk.

 

Bélyegei szimpatikusan őrültek, mint maguk a népszerűsíteni vágyott versenyek is. Reméljük, a hypno-realizmus hamarosan divatba jön felénk is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr735244777

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.25. 15:26:08

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.04.25. 13:20:57

És mit jelent az 1 LK/KL? Csak mert ha pénznem lenne, akkor az Euro volna...

Vejnemöjnen12 2013.04.25. 14:38:00

@promontor: Szerintem az LK a luokka szó rövidítése, ami osztályt jelent. Vagyis az első körzetbe (osztályba) küldött levelekre lehet a bélyeget felragasztani.

Mivel svédül klass jelenti az osztályt, és a kétnyelvű Finnországban svédül is kiírnak majdnem mindent, ez lehet KL rövidítés megfejtése.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.04.25. 17:53:35

Köszi! Amúgy okos és vásárlóbarát megoldás áremelés esetére.

Vejnemöjnen12 2013.04.26. 12:13:45

@promontor: A korábbi magyarázatom egy kis javításra szorul. Mint megtudtam egy finnországi, kedves ismerősömtől, az LK - osztály nem körzetet jelent, hanem kézbesítési gyorsaságot. Vagyis, aki 1 osztályú bélyeggel látja el a levelét, azt 1 munkanapon belül kézbesítik. Olyan ez, mint nálunk az elsőbbségi.

A másik kiegészítés már a cikkre vonatkozik, ugyanis megtudtam, hogy az általam ismeretlen versenyt az "apótologatás" névre lehet magyarra fordítani. Ez azon a bélyegen van, amelyiken egy asszony tol egy kétkerekű masinán egy férfit. Jó móka lehet.

plusstehen 2013.04.29. 22:37:47

Jelen pillanatban is Helsinkiben levő magyarként (aki 10 perc múlva indul a postára az anyák napi képeslapokkal) megerősíthetem, hogy az LK az elsőbbségi levelekre van, ahhoz kapunk Priority matricákat is (azon svédül is szerepel). Innen a postám általában 2-3 nap alatt kézhez érkezik Magyarországra.
süti beállítások módosítása