Mikael Agricola napja

2013.04.09. 21:11

Finnországban április 9-ét Mikael Agricola napjaként ünneplik, a finn írásbeliség megteremtőjére, Turku püspökére emlékezve, aki 1557-ben ezen a napon hunyt el. Április 9-én fellobogózzák a középületeket, hiszen ez a nap is úgynevezett zászlós ünnep.

 

Mikael Agricola pontos születési évét nem ismerjük, de az 1510-es évek elején született fiú Viipuriban és Turkuban járt iskolába, majd pedig a németországi Wittenbergben tanult Melanchton Fülöp és Luther Márton tanítványaként. Később a turkui katedrális iskolájának rektora lett, és itt, Turkuban jelentek meg művei. 1543-ban az Ábécéskönyv látott napvilágot, amely az első finn nyelvű könyvként ismert, majd a Biblia különböző részeinek fordításai, elsőként 1548-ban az új testamentum.

 

 MA.jpg

Mikael Agricola egy wittenbergi templom üvegablakán

 

Mikael Agricola nevét viseli a finn fordítók és tolmácsok szövetsége által 1957-ben alapított díj is, amellyel mindig egy, az előző évben megjelent jelentős irodalmi mű kiemelkedő finn fordítását és fordítóját jutalmazzák.

Megalapítása óta már három alkalommal nyerték el a díjat magyar művek fordítói: 1974-ben Hannu Launonen XX. századi magyar novellák fordításáért, 1994-ben Taisto Nieminen Konrád György: Kerti mulatság című regényének fordításáért, 2009-ben pedig Outi Hassi, Dragomán György: A fehér király című könyvének fordítója vehette át e rangos díjat.

Forrás: szöveg - Finn Nagykövetség, kép – Mikael Agricola-seura

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr945214174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása