Vajon, mi, magyarok miért nem érünk el téli olimpiai játékokon előkelő helyezéseket, mondjuk síugrásban. Sokak válasza az lenne erre a kérdésre, hogy nálunk kevés ideig van hó és nincsenek olyan magas hegyek, ahol sokat lehetne gyakorolni. Finnországban sincs Alpok méretű hegység, igaz, hó viszont sokáig borítja a tájat. Ettől függetlenül arrafelé akkor is igénybe veszik a sáncokat, ha nincs hófehér takaró rajtuk.

 

 lahti sánc02.jpg

 

Lahti látképének markáns eleme a három, hatalmas síugrósánc. A legnagyobb 130 méter, a középső 95 méter, a legkisebb is 70 méter magas. Eddig hat alkalommal rendeztek Lahtiban Északisí-világbajnokságot (1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001) a hetedik pedig 2017-ben lesz. Az északi sí a télisportok közé tartozó összefoglaló sportkategória, a sífutást, a síugrást és az északi összetett sportágakat tartalmazza.

 

 lahti sánc.jpg

 

A Lahtiban található sáncok egyik különlegessége az, hogy nyaranta is nagy élet zajlik az itteni sportközpontban. A legmagasabb sánc végében egy medence található, ahol jó időben az úszkálók azt is megfigyelhetik, hogy a másik két sáncon hogyan gyakorolnak a télre a síugrók. A műfüvön ugyanis akkor is fejleszthetik a technikájukat a versenyzők, ha hétágra süt a nap. Ezt Magyarországon is meg lehetne oldani, igaz, pénz nélkül ez sem megy. Itt van erről egy mozgóképes bizonyíték:

 

 

 

Persze, az igazán érdekes felvétel az lenne, ha a legnagyobb sáncról érkezne egy síugró a medencébe, de erről nem találtam videót. Rábukkantam azonban egy másik érdekességre, amely azt bizonyítja, hogy a síugráson és az úszáson kívül más sportok is otthonra lelhetnek Lahtiban. Az alábbi felvételről nem tudtam eldönteni, hogy trükk-e, vagy tényleg ilyen jól céloz a srác. Mindenesetre a kosárlabda szerelmeseit lenyűgözheti a látvány, ahogyan a síugrósánc tetejéről is összejön a pont.

 

 

 Forrás: finn Wikipedia, YouTube

*

 

A bejegyzés remélhetően segítette az „Irány Finnország! Irány Lahti!” című vetélkedőre jelentkezett csapatok munkáját. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr335203401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása