Fagyhalál 3D-ben

2013.02.21. 11:16

Aki nem bírja a hideget, de szeretné átélni, milyen is lehet Lappföldön a tél, most kapja elő a 3D-s szemüvegét! Találtam a YouTube-on egy fickót, aki 3D kamerával ellátott mobiljával dokumentálja a sarkvidéki hangulatot.

 

 hid01.jpg

 

Kai Wallin kedvenc témája a Rovaniemiben található híd. Igen, ennek a városnak a határában lakik Joulupukki, vagyis aki megnézi az alábbi, térhatású filmeket, az rájön, hogy miért kell a vastag, piros bunda a jóságos apóra.

 

A videó először egy behavazott folyópartot mutat, majd Kai megindul a befagyott víz felé és a hidat is láthatjuk. A hó ropog az amatőr operatőr lába alatt, amiből következtethetünk a fogcsikorgató hidegre. Kai barátunk erősen szívja az orrát, nem szakítja meg a forgatást egy kis orrfújás miatt. Finnül kommentálja a látottakat és még egy pár kesztyűre is rázummol. A távolban egy tábla hirdeti: Lapland Safaris.

 

A Jätkänkynttilä néven illetett hídat, 1989-ben adták át a forgalomnak. A Kemijoki felett ível át, 320 méter hosszúságban. A Wikipedia szerint a híd 25,5 méter széles, négysávos út vezet át rajta, mindként oldalán van gyalogos és biciklis forgalom számára hely.

 

 

 

A hidakhoz vonzódó Kai következő felvételén a Pelkosenniemiben lévő hídon sétálgat, hasonló zimankóban. A táj lenyűgöző, de operatőrünk hanghordozásából és orrszívásából továbbra is kegyetlen hidegre következtethetünk. Egy másik felvételén, amit nem pakoltam most ki, egy városi időjelzőt vett fel, ami időnként átváltva a hőmérsékletet is mutatta. Ott -21 fok volt, gondolom, a hidakon sem lehetett sokkal melegebb. Ráadásul a szél is fújt.

 

 

 

Kai Wallin a YouTube tanulsága szerint 40 videó feltöltésével vett eddig részt a portál népszerűségének öregbítésében. Nem sokan töltötték le ezeket a műveket, pedig valódi kincsek, hiánypótló művek.

 

Szerintem Kai a saját szórakoztatására készíti őket, mert nagyon lelkesen töltögeti fel műveit a netre, akár megnézik mások, akár nem. Ez a valódi sisu, a finn akaraterő, a már-már makacssággal kevert elszántság. Kai egyébként remekül gitározik is, amit utolsó bejátszásunkban megtekinthetünk mi is.

 

Szerintem felfedeztem egy új internetes szupersztárt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr735095773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom_ 2013.02.23. 11:53:50

> erősen szívja az orrát...
> orrszívásából továbbra is kegyetlen hidegre következtethetünk.

Lótúrót :) A finnek szívják az orrukat -- nyáron is -- ritka az olyan, amelyik ismeri a zsebkendõt :-(
A "hanghatásnak" semmi köze a hõmérséklethez :)

Viszont a 3D filmek jók, nem is tudtam, hogy a YouTube tud ilyet, sõt mindenféle formátumban (akár szemüveg nélkül is) meg tudja mutatni a térbeli filmeket.

Vejnemöjnen12 2013.02.23. 12:20:05

@Tom_: Köszönet a népszokásra vonatkozó infót! :)
süti beállítások módosítása