Rapnagyi Finnországból

2013.01.30. 06:48

Nálunk Uhrin Benedek nyomta pár éve zenei aláfestéssel a mondókáját, s néhány hazai fesztiválon fel is lépett az okosságaival. A finn rapnagyit, Eila Nevanrantát viszont szárnyára kapta a világhírnév, már Finnország határain túl is ismerik munkásságát. Az egykori régiségbolti eladó már külföldi televíziós társaságoknak nyilatkozik, nemzetközi rendezvényeken lép fel. Első lemeze 2012 végén jelent meg, a visszásságokról rappel és arra biztatja a finneket, hogy ne feledkezzenek el nagyszüleikről.

 

 repnagyi.jpg

 

Kevés rappernek sikerül első fellépésével egy egész éttermet úgy megtöltenie, hogy a közönség egy része az utcára szorulva a kirakaton át kénytelen figyelni a műsort. Így járt a Helsinkiben élő 77 éves Eila Nevanranta, akit Eila, a rapnagyi vagy a rööperi rapnagyi néven ismernek.

 

Az Európai Unióban 2012 az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás éve volt. A programmal el szerették volna érni, hogy az állampolgárokat megismertessék azokkal a lehetőségekkel, amelyek segítségével az idősödő emberek aktívak és önállóak maradhatnak még hosszú éveken keresztül.

 

Eila Nevanranta jó példa erre, hiszen ő nem ücsörög a hintaszékében. Ősszel a hajléktalanok rendezvényén lépett fel Helsinkiben, ahol előadta a Lakást mindenkinek! című számát. Decemberben az unió aktív időskor témaévét lezáró rendezvényén szerepelt. 2012 végén a rapnagyit az orosz televízió is meginterjúvolta.

 

A rapnagyi novemberben megjelent Szkoliózis című lemezéből eddig mintegy ezer példány fogyott. Leghíresebb számában, a Nagyi-rapben arra bíztatja honfitársait, hogy tartsák a kapcsolatot nagyszüleikkel. A Youtube-on kb. háromszázezren látták ezt a videót.

 

 

 

A rapzene már az 1980-as évek elején magával ragadta Eila Nevanrantát.

 

– Mindig is szerettem a ritmusos zenét, legyen az rap, rock vagy jazz, de klasszikusokat is hallgatok – teszi hozzá Nevanranta.

 

Néhány éve felfigyelt a közeli park, a Koffin puisto elhanyagolt állapotára, és felháborodásában megírta a Szemét-rap című számot, amelyet az állami televízió esti híradója a záró, színes hírekben leadott.

 

 

 

Eila Nevanranta egy kockás füzetbe írja szövegeit. A gépi háttér fiatal zenészek, mint pl. Mikko Puskala műve. A szerencse akkor mosolygott rá Eilára, mikor Totte Rautiainen producer érdeklődését felkeltette a rapnagyi munkássága, és ígéretet tett, hogy kiadja a lemezét, és készít egy klipet a Nagyi-rapből.

 

A rapnagyi szövegeiben mindig valami problémára hívja fel a figyelmet. Készíttetett magának fémből egy anarchista A betűt.

 

– Mindig is anarchista-féle voltam. Nem szegem meg a törvényeket és előírásokat, de szóban határozottan foglalok állást.

 

A rapnagyi csaknem 60 éve szorgalmasan utazik, Indiában tizenkétszer járt. Oroszországba, elsősorban Szentpétervár környékre pedig több mint hatvanszor látogatott el.

 

– Van ott egy mozgássérült keresztfiam. Amikor először látogattam meg őt, észrevettem, hogy szájpadhasadéka van. Követeltem, hogy operálják meg, ami meg is történt. A keresztfiam most egy felnőttek számára épült intézményben él. Gyakran találkozom vele oroszországi útjaim során – meséli Eila Nevanranta.

 

A rapnagyi napi mozgásáról a Spanyolországban talált kutyája gondoskodik.

 

– Barátom nincs sok, de azok, akik vannak, igazán közeliek. Talán azt mondanám, hogy társasági remete vagyok – foglalja össze a rapnagyi.

Forrás:

Finn Nagykövetség honlapja

Európai Bizottság Finnországi Képviseletének elektronikus kiadványa

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr415052192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása