Atomerőmű-építési szerződés előkészítéséről írt alá projektfejlesztési megállapodást a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern marketing-leányvállalata, a Rusatom Overseas és a Fennovoima finn energetikai társaság. A közös célokat megfogalmazó dokumentum értelmében a felek idén is folytatják az egyeztetéseket.

 

 Fennovoima.jpg

 

A Hanhikivi-1 Atomerőmű építéséről szóló szerződést várhatóan 2013 végéig szentesítik. Eközben megbeszélések folynak arról is, hogy a Rusatom Overseas 34 százalékos tőkehányadot szerez a Fennovoimában.

 

Noha a finn cég februártól párhuzamosan tárgyalt a Toshibával is, mostantól kizárólag a Rusatom Overseas-zel folyó egyeztetésekre koncentrál. A Roszatom AESZ-2006 típusú, 1200 megawattos, nyomottvizes reaktora, valamint a Rusatom Overseas kivitelezési modellje és a teljes ajánlat megfelel a Fennovoima tulajdonosai által támasztott igényeknek.

 

A 3+ generációs reaktortípus a legújabb fejlesztési eredményeket képviseli. Ennek korszerűsített változatát kínálja a Roszatom a csehországi temelíni erőmű új energiablokkjainak építésére kiírt tenderben, és a paksi erőmű tervezett bővítésében is ilyennel venne részt az orosz cégcsoport.

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó marketingtársaság, a Rusatom Overseas és a Fennovoima finn energetikai cégcsoport megállapodása arról tanúskodik, hogy a legfejlettebb európai országok is elismerik az orosz atomtechnológia minőségét és hatékonyságát.

 

A RIA Novosztyi hírügynökség kommentátora szerint az elismerés súlyát csak növeli, hogy a finn atomfelügyeletet tartják a legszigorúbbnak a világon. A választásban persze az is szerepet játszott, hogy a Roszatom-leányvállalat kész megvásárolni a finn cég 34 százalékát, amely egészen februárig az E.ON tulajdona volt, de a német konszern kiszállt a vállalkozásból. Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerülnek a finn cég részvényei, de a becslések 1,7-2 milliárd dollárról szólnak.

 

Szükség lesz természetesen még számtalan megbeszélésre, egyeztetésre, mert a finnek óvatosak. Jobban mondva, a saját kárukból tanultak. A francia Areva által tervezett, 1600 MW-os új blokk építése Olkiluotoban a tervezetthez képest minimum öt év késéssel, ráadásul dupla költséggel készül majd el hamarosan. Legalábbis a közeli befejezésben bíznak a finnek.

 

Finnország egyébként elkötelezett az atomenergia iránt: a működő négy reaktoruk összteljesítménye 2,7 gigawatt (Paksé 2 GW) és részesedése az ország villamosenergia-ellátásában 28%.

A szöveg és kép forrása: atomenergiainfo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr425403332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása