A bevándorlás egyre nagyobb gondot jelent világszerte. Így van ez nem csak az emberek esetében, de az állatvilágban is. A Finn Lepkész Társaság (Suomen Perhostutkijain seuran) elnökének közelmúltbeli nyilatkozata szerint a globális felmelegedés hatására egyre több idegen pillangó jelenik meg északon, kiszorítva az őshonos fajokat.

 

finnlepke02.JPG

Az egyik áldozat: Dasypolia templi

 

A globális felmelegedés nem csak a meteorológusok adatsoraiban követhető nyomon, hanem a környezet változásában is. A sarki jég olvadása az egyik leglátványosabb változás, de más tünetek is jelzik az átalakulást.

 

Finn sajtóhírek szerint a helyi lepkefajok egyre északabbra húzódnak, mert kiszorítják őket a délről érkező, agresszív, jól alkalmazkodó „bevándorlók”. A lepkékkel foglalkozó finn társaság elnöke, Reima Leinonen a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy egyedszámlálásaik azt mutatják, a közép-európai pillangók remekül érzik magukat Finnországban és gyorsan szaporodnak is.

 

aplepke02.JPG

Egy betolakodó: Lymantria monacha, vagyis az apácalepke

 

Az új lakókat nem csak az őshonos fajok továbbköltözése miatt fogadják ellenérzések, hanem kártékonyságuk miatt is. Sem a természet, sem a helyiek nem készültek fel az ellenük való védekezésre.

 

Reima Leinonen úgy véli, a korábban megszokott téli fagyok elmaradása okolható a kellemetlenségért. Mínusz 40 Celsius fok esetén a délről érkező lepkék petéinek csupán 2 százaléka marad életképes. Mínusz 34 Celsius fok esetén ez már 96 százalékra emelkedik.

 

Érdekes, hogy a mínusz 34 Celsiust produkáló tél már enyhének tűnik arrafelé. Legalábbis a lepkék petéinek mindenképp.

 

Forrás, fotó: HS.fi, biolib.cz

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr725282864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása