Egy finn-magyar szerelem

2013.04.21. 16:50

A szerelem nem ismer határokat, sem térben, sem időben. Ezt a jókora közhelyet szemléletesen példázza annak a finn-magyar szerelemnek a története, amelyet Helena Kangas írt le magyarországi élménybeszámolójában. Egy korábbi bejegyzésemben már említettem azt a könyvet, amely a finn újságírónő 1943-44-es magyarországi tartózkodása alatt született riportokat tartalmazza. Ebben a kötetben bukkantam egy romantikus sztorira.

 

 

Kover onarckep.jpg 

Kövér Gyula: Önarckép, 1920, forrás: kieselbach.hu

 

Helena Kangas azért látogatott el a finn-magyar házaspárhoz, mert tőlük is szerette volna hallani különleges esetüket, amelyről akkoriban Budapesten sokat beszéltek a társasági emberek. Kövér Gyula és finn felesége, Alice, 1907-ben ismerkedett meg Münchenben, ahol mindketten tanultak. Egy vendéglőben népes finn társaság ült körül egy nagy asztalt, amikor a pincér ibolyacsokrot hozott Alice számára. Rövid idő múlva szegfűcsokor is érkezett egy kis kártyával, amelyen csak annyi állt: „Forduljon balra!” Az egész társaság balra fordult, ahol egy asztalnál Kövér Gyula ült és emelte poharát a szép finn lányra. Mivel többször is összefutottak ezek után a vendéglőben, hamarosan ismeretség, majd szerelem szövődött a két fiatal között.

 

Alice azonban hamarosan hazautazott Helsinkibe, de a szenvedélyes levelek sűrűn váltották egymást. A rövid ideig tartó személyes kapcsolatra mindketten meghatározó élményként tekintettek, még akkor is, amikor Alice Finnországban férjhez ment. A lány és az édesanyja is írt Kövér Gyulának, engedélyt kérve a frigyre, amit a magyar művész kénytelen-kelletlen meg is adott. Azzal ugyanis tisztában volt, hogy a szerény anyagi körülményei nem tennék lehetővé a nősülést, főképp a külföldi menyecskével. Alice azért azt kiharcolta mérnök férjénél, hogy továbbra is levelezhessen első szerelmével. Ebbe meg a szerencsés férj ment bele, talán a béke megőrzése érdekében.

 

Teltek-múltak az évek, jöttek-mentek a levelek, de a történelem ismét kegyetlenül beleszólt a hétköznapi emberek életébe. Kitört az I. világháború, amelyet Kövér Gyula csaknem végigharcolt, négy évet töltött el a fronton. A leveleket szállító posta nem nagyon működött akkoriban, így a kapcsolat a finn asszonyka és a bohém magyar festő között megszakadt. Alice végül a Vöröskereszttel kezdte kerestetni Gyulát, s a szervezet azt a közlést adta, hogy Kövér Gyula Oroszországban elesett.

 

Eközben Kövér Gyula hazatért a frontról és folytatta karrierjét, immár jól eladható aktok készítésével. Egyre elismertebb művész vált belőle, gyönyörű nőket vetkőztetett le, de soha nem nősült meg.

 

Alice Finnországban megözvegyült, egyetlen fiát azonban sikerült Németországba, Berlinbe küldenie. Az állatorvosnak készülő fiú magyar diáktársainak mesélt édesanyja magyar szerelméről, aki meghalt a világháborúban. A magyar diákok kérdezték a romantikus festő nevét, majd felvilágosították a finn fiút, hogy a nevezett illető él és virul. A fiú táviratozott az édesanyjának, aki táviratozott Budapestre, majd Kövér Gyula is táviratozott Helsinkibe. Még azon a nyáron, harminc évvel elválásuk után, Budapesten ismét találkozott Kövér Gyula és Alice. Hamarosan össze is házasodtak és 1943-44-ben, Helena Kangas látogatása idején Budapesten tartottak fenn lakást és műtermet.

 

Helena leírta, hogy a műteremben meztelen lányok üldögéltek, cigarettáztak, miközben az akkor már 60 esztendős, de fiatalos Kövér Gyula festette őket. Az egyetlen ruhában lévő nő, Alice pedig bölcs mosollyal szemlélte a művek születését.

 

Sajnos az interneten akárhogyan is keresgéltem, nem bukkantam Alice nyomára. Kövér Gyuláról is csak annyit sikerült megállapítanom, hogy egészen hosszú élet adatott meg neki, 1972-ben hunyt el 89 éves korában.

 

Kover no rozsaval.jpg 

Kövér Gyula: Nő rózsával, 1907, forrás: nagyhazi.hu

 

Vajon mi lett a házaspár sorsa 1943-44. után? Meddig tűrte Alice a pucér lányokat a műteremben? Hány évig volt együtt a házaspár? Hogyan vészelték át a világháborút, a kommunista diktatúrát, a forradalmat, a Kádár-korszakot? Az aktfestő támogatott, tűrt vagy tiltott volt akkoriban? Festett egyáltalán valamit idősebb korában?

 

Aki valamilyen információval bír a házaspár későbbi életéről, kérem, írja meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr235237769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása