Nokia, Mikulás, vodka, szauna, Apocalyptica. Mi a közös bennük? Az, hogy a köztudatban Finnország szimbólumaivá váltak. De vajon mi mindent rejt még rajtuk kívül az ezer tó vidéke? Rokonság ide vagy oda, valljuk be, nem sokat tudunk róla. És nem igazán ismerjük az északi lelket sem.

 

Vajon miről gondolkodnak, beszélnek, minek örülnek, milyen problémákkal küszködnek a finnek hétköznapjaikban? Mit találnak szépnek, elmesélésre érdemesnek? A finn nemzeti eposz, a Kalevala napját és a finn kultúrát ünneplő Szóköz-esten közelebb kerülhetünk a válaszokhoz négy fiatal kortárs finn költő versein, személyes reflexióin keresztül.

 

A 2012 tavaszán a Magyar Napló kiadó gondozásában, Pusztai-Varga Ildikó fordításában megjelent, kortárs finn költészetet bemutató, Bárhová elindulhatunk című antológiát prezentáló irodalmi esten az ún. turkui költészeti irányzathoz tartozó hat finn alkotó verseiből válogatunk. Közülük ketten – Tommi Parkko és Mikko Myllylahti –, valamint a verseiket megjelentető turkui kiadó, a Savukeidas vezetője, Ville Hytönen és a kötet születésében aktív szerepet vállaló fiatal költőnő, Vilja-Tuulia Huotarinen személyesen is részt vesznek a Művelődési Szint Szóköz-sorozatának nemzetközi különkiadásában. A kötet érdekessége, hogy nyitóverseit Jenni Haukio, a finn köztársasági elnök felesége jegyzi.

 

 Suomi_map.jpg

 

A FiNNiGHT-esten az érdeklődők eredeti nyelven, finnül hallgathatnak verseket a költők előadásában, megismerkedhetnek azok magyar fordításaival és kötetlenül kérdezhetik a vendégeket műveik születéséről, alkotói folyamatukról.

 

Az egészestés program részeként exkluzív vers-kiállítás is nyílik. A papírlap két dimenziójából kiszakadva néhány költemény installáció formájában is alakot ölt tovább bontogatva a verssorok rejtett rezdüléseit, a szavak és gondolatok láthatatlan kapcsolatait. A „valaki érkezik” kiállítás megtekinthető 2013. február 28. - március 13. között, hétfőtől péntekig 11-20 óra, szombaton és vasárnap 15-18 óra között.

 

A rendezvény 2013. február 28-án, 19.30-kor kezdődik. Helyszín: Budapest, VIII., Blaha Lujza tér 1-2. (Corvin Áruház, III. emelet) Bejárat a Somogyi Béla utca felől. (A piros ajtót kell keresni és felcsengetni.) Belépő 300 forint, ami tartalmaz egy kis „finnomságot”! A jegy megvásárlásával a MÜSZi (sz)épülését és a művészek útiköltségét támogatják a látogatók.

 

A kiállítást megnyitja, a beszélgetést vezeti dr. Sirató Ildikó irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának vezetője. Az est díszvendége Pasi Tuominen, finn nagykövet.

 

Támogatók: Finnish Literature Exchange, Finn Kenyér Kft.

Forrás: Finn Nagykövetség

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr415080541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.