A finn himnusz ünnepe

2013.02.05. 20:53

Finnországban február 5-én zászlós ünnep van, vagyis ezen a napon a nemzeti lobogót kitűzik minden elképzelhető helyre. Ezen a napon Johan Ludvig Runeberg íróra, költőre emlékeznek a finnek, aki 1804-ben ezen a napon született.

 

 runi.jpg

Johan Ludvig Runeberg

 

A svéd nyelven alkotó Runeberg írta a finn himnusz szövegét, melyet egy német születésű zeneszerző, Fredrik Pacius zenésített meg. Tulajdonképp a Maamme (Hazánk) című vers első és utolsó versszaka szolgál himnuszként, természetesen finn fordításban. Először 1848-ban hangzott el a dal, akár a népek tavasza finnországi megjelenésének is tekinthetjük ezt az eseményt.

 

Íme, a himnusz Tarja Turunen, a Nightwish együttes volt énekesnője és az ünneplő közönség előadásában:

 

 

 

Az 1877-ig élt Runebergre nem csak költészetének felidézésével emlékezik Finnország a február elejei zászlós ünneppel. Ekkor a legtöbb étteremben és otthonban Runeberg torttut esznek. A legenda szerint ez a süti volt a költő kedvence, ha csak tehette, ezt evett reggelire. A kényelméről Runebergné asszonyság gondoskodott, akitől a süti eredeti receptje is származik. Vagyis ez a nap nem csak a költő, hanem a gondoskodó feleség ünnepe is Finnországban. (Érdekesség, hogy Fredrika asszony egyébként másod-unokatestvére volt a költőnek.)

 

 runine.jpg

Fredrika Runeberg

 

A Runeberg torttu modern receptje

 

125 g sótlan vaj

1 teáskanál sütőpor,

1 csésze liszt

50 g mandula,

1,5 csésze zsemlemorzsa

1,5 csésze mézeskalács morzsa

Fél teáskanál őrölt kardámom

1 tojás,

1 csésze cukor

1 pohár tejszín,

Keserűmandula

Málnalekvár

Puncs vagy mandula likőr

1 csésze porcukor,

1 teáskanál víz

 

A megolvasztott vajat és a cukrot habosra keverjük, majd óvatosan kevergetve egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőporral elkevert lisztet, a kardamomot, a zsemlemorzsát, a mézeskalács morzsát és a mandulát szintén a masszához adjuk, végül a tejszínt is beleöntjük, és az egészet alaposan összekeverjük.

 

A tésztát muffinformákba adagoljuk vagy papírból készített formákba tesszük, majd kanállal kis mélyedést készítünk a közepükbe, melybe málnalekvárt kanalazunk. 200 fokon körülbelül 15-20 percig sütjük, míg a teteje világosbarna lesz. Ha megsült, pár percig hűlni hagyjuk, majd még egy kiskanálnyi lekvárt teszünk a muffinok közepére.

 

Ezután a porcukrot a vízzel elkeverjük, majd nyomózsákba töltjük, és díszítésképp a lekvárt e mázzal körbefogjuk.

 

 rtorttu.jpg

 

Forrás: Iltalehti, Wikipedia, Mindmegette

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr65064695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.apukaja 2013.02.06. 21:04:35

szerintem a Runeberg torta eleg felejtös. ha nem nezne ki jol, a kutya se enne. viszont a mandulas laskiaispulla barmit visz ...