Reggae északról

2013.02.03. 10:35

A reggae hallatán a zenekedvelők legtöbbjének Jamaica, esetleg Afrika jut az eszébe, semmiképp a fagyos észak. Ahogyan azonban létezik magyar reggae, él ez a műfaj Finnországban is. Jukka Poika úgy kelti életre a karibi dallamokat, hogy szinte látjuk Joulupukkit jointot pöfékelni a kunyhójában.

 

 jp.jpg

 

Ez a Jukka nevű srác – ezt jelenti a művészneve: Jukka Poika – valódi botrányhős a hazájában. Az ottani szokásokkal szembeszállva antialkoholista, azonban a marihuánát egy ideig kifejezetten kedvelte. A törvénnyel kendertermesztés miatt került összeütközésbe, bár azt hangoztatta, neki a bódulat a művészetéhez kell. Túl van a terápián és állítja, ma már tiszta fejjel írja a számait.

 

Álljon itt ízelítőül Jukkától az Äla tyri nyt (Most ne szúrd el) című alkotás, ami talán az életmódváltására is utalhat. A dalban arra biztatja a magyarhoz hasonló életuntságot mutató finn fiatalokat, hogy keressék meg a kiutat a depresszív helyzetből.

 

A számhoz készült klip finnesen egyszerű. Jukkát látjuk egy fotelben énekelgetni és semmit tenni, a háttérben valamilyen film pereg, meg Jukka árnyéka reggael. Ez a kis remekmű ékesen bizonyítja, hogy nem csak a délszaki tengerparton élők kedvelik a napestig tartó henyélést, hanem a vastag hólepellel fedett házakban is tenyészik a tunyaság.

 

Nekem kifejezetten tetszett, hogy szegény Jukka kínjában már fejjel lefelé is elhelyezkedett a fotelban, frissítő kávét tartott a kezében papírpohárban és a kopaszságát tvrtkósan, sapkával rejtette el. A szemforgatásait látva a finn rendőrség helyében azért végignézném, mit is termel a kiskertjében manapság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr335059396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása