Pasi Tuominen, Finnország magyarországi nagykövete és Páva Zsolt, Pécs polgármester ismertette ma sajtótájékoztatón az „Irány Finnország, Irány Lahti!” vetélkedő- és programsorozat részleteit. A Pécsett szervezett vetélkedő fordulóiban pécsi általános és középiskolások vehetnek részt.

 

 07.JPG

Pasi Tuominen finn nagykövet magyarul köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Finnország Magyarországi Nagykövetségével, s a pécsi Sopianae Ifjúsági Egyesület közreműködésével rendezvénysorozatot szervez Irány Finnország! Irány Lahti!” címmel.

 

A programsorozat gerincét a pécsi általános- és középiskolás fiatalok számára meghirdetett interaktív tanulmányi verseny adja. A verseny során két korcsoportban (7-8-9 valamint a 10-11-12 osztályosok) mérhetik össze a 3 fős csapatok erejüket. A verseny felépítése 5 internetes fordulót (fordulónként 30 darab feleletválasztós kérdés) valamint egy személyes részvételt igénylő döntőre oszlik. A döntő tervezett helyszíne az impozáns Zsolnay Kulturális Negyed, ahol korcsoportonként a legjobb 6-6 csapat kerül meghívásra, ahol személyesen is számot adhatnak tudásukról.

 

Az egyes fordulók kategóriái az előzetes egyeztetés alapján magukban foglalják a finn sport és életmód, a finn történelem, Pécs-Lahti testvérvárosi kapcsolatait, Finnország és azon belül Lahti bemutatását is. A programsorozat további eleme a vetélkedőt kiegészítő előadássorozat, amely során a résztvevők az egyes fordulók témájához kapcsolódó tematikus előadást hallgathatnak meg. Az előadások szervezése során szakmai partner a Pécsi Magyar-Finn Baráti Társaság.

 

A rendezvényhez kapcsolódik a Budapesti Finn Nagykövetséggel közösen szervezet kiállítás, amely az 1956-os Helsinki Olimpiát mutatja be, kiegészítve általános ismeretekkel, a finn sportélettel és sporttörténettel.

 

A vetélkedőt megnyerő csapat és kísérőik Lahtiba látogathatnak. A program során a nyertes fiatalok testközelből tapasztalhatják meg a finn kultúrát, a finn oktatási rendszert, valamint Lahti helyi nevezetességeit. Hasonló időtartamra, hasonló méretű finn delegáció pécsi látogatása kötődik a programsorozathoz. A látogatás során a finn delegáció megismerheti Pécs új kulturális tereit, történelmi örökségét, ezzel népszerűsítve a magyar kultúrát, és segítve a finn-magyar kapcsolatokat.

 

A versenyre a vetélkedő hamarosan induló internetes honlapján (www.iranyfinnorszag.hu), egy rövid jelentkezési űrlap kitöltésével lehet jelentkezni. A későbbiekben ezen internetes felületen érhetik el a csapatok nem csak a feladatlapokat, hanem beküldhetik azok megoldásait, illetve tájékozódhatnak a versenyhez szükséges információk, forrásanyagok hollétéről is. A jelentkezési határidő 2013. március 1-je.

 

A vetélkedő fővédnökei Pasi Tuominen, Finnország magyarországi nagykövete és Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Védnökei nagy Csaba, Pécs alpolgármestere, dr. Komlósi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem rektor-helyettese, Kator György, Finnország Pécsi Tiszteletbeli Konzulja.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr505053219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása