Hős címet adományozott négy macskának a Finn Macskaszövetség. A szervezet minden évben nyilvánosságra hozza azoknak a macskáknak a tetteit, akik a megelőző évben jelentős mértékben hozzájárultak emberi életek megmentéséhez, vagy sérüléseket, súlyos betegségek kialakulását előzték meg.

 

Sofi, Helsinki

 

kepatmeretezes_hu_sofi.jpg Kép: Jari Joenpuro

A finn fővárosban él idős gazdájával Sofi, aki egy cornis rex cica. A férfi egy napon gyengének érezte magát, ezért kórházba ment, ahol azonban nem tartották bent. Este, szokás szerint a gazdája mellé telepedett Sofi, s arra lett figyelmes, hogy a férfi elveszítette az eszméletét. Hangosan nyávogni kezdett és addig nyalogatta a gazdája arcát, amíg az magához nem tért. A férfi nagy nehézségek árán elérte az ágya melletti asztalon lévő mobiltelefont és mentőt hívott magához. Kiderült, hogy szívinfarktusa volt, s a macskája kétségbeesett ébresztési kísérlete nélkül feltehetően meghalt volna. Ma már ismét otthon van és hazakerült Sofi is a barátoktól.

  

Roope, Uusikaupunki

 

kepatmeretezes_hu_roope.jpg

Kép: Roopen omistaja

A Németországban kiképzett segítőmacska, Roope, kerekesszékes gazdájával és annak ápolójával lakik. Gazdájának nélküle örömtelen lenne az élete a rossz egészségi állapota, az epilepsziája és a közelmúltban diagnosztizált leukémiája miatt. Roope rendkívül érzékenyen reagál gazdájának minden változására. Legutóbbi esetben éjszaka ébresztette fel az ágyra ugorva az ápolót, és izgatott viselkedésével tudatta, hogy valami nincs rendben. Az ápoló a macska jelzésére vette észre a légzéskimaradásokat, de a kórházban azt is megállapították, hogy feltehetően szívritmuszavar is fellépett Roope gazdájánál.

 

Dalton, Vaasa


kepatmeretezes_hu_dalton.jpg

Kép: Irina Söderholm

A cukorbeteg Irina, kölyökmacskaként kapta Daltont. A közelmúltban Irina elveszítette az eszméletét, s Dalton mindent megtett, hogy magához térítse. Ez nem sikerült neki, de a nagy zajra a családtagok felfigyeltek és mentőt hívtak. Az eset óta Dalton még jobban figyel a gazdájára és Irina rájött, hogy a macskája képes érzékelni vércukorszintjének megváltozását. Ha eszméletvesztéssel járó roham közeleg, Dalton nyugtalan lesz, ebből Irina rájön, hogy sürgősen óvintézkedéseket kell tennie. Irina szerint bámulatos, hogy a macskája jobban megfigyeli és megérti őt, mint önmaga.

  

Häpi, Valkeakosi

 

kepatmeretezes_hu_hapi.jpg

Kép: Tiina Virtanen

Happyday, akinek Häpi a beceneve, 6 éves, ivartalanított kandúr. Társával, Sanival – akinek Sunnyday a becsületes neve – és gazdaasszonyával, Tiinával él Valkeakoskiban, egy kis, családi házban. Egy éve történt, hogy már mindannyian nyugovóra tértek, amikor a ház tulajdonosnőjét Häpi felébresztette. A hangosan nyávogó cica egyszerűen ráugrott gazdája hasára. Addigra sűrű füst borította be a házat, a nő és cicája gyorsan kimenekültek az udvarra. Ekkor vette észre a Tiina, hogy a másik macskája nincs velük, így visszaszalad és kihozta az akkor már eszméletlen Sanit is, aki a gondos állatorvosi ellátás hatására hamarosan ismét szerettei körében lehetett.

A tűzoltóság a konyhában keletkezett elektromos zárlatot nevezte meg a tűz okaként. A házat a konyha és az előszoba felújítása után ismét használni lehet. Häpi így megmentette a gazdaasszonyát, a macskatársát és a házukat is.

 

Forrás: Iltalehti, Suomen kissaliitto

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr2913813448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Váradi Zoltán 2018.04.06. 13:26:33

Häpi okozott egy lakástüzet, majd eladta magát megmentőként.
Okos cica!
süti beállítások módosítása