A neten szörfözgetve bukkantam rá a finn Ebeneser Alapítvány archív fényképeire. Órákat töltöttem a nézegetésükkel, annyira magával ragadóak a korabeli gyerekek arckifejezései, a játékok, a berendezési tárgyak. Íme, tizenhárom felvétel a még orosz fennhatóság alatt élő finnek első óvodapedagógiai projektjéből, valamikor az 1910-es évekből.

 

kepatmeretezes_hu_03.jpg

 

Az Ebeneser Alapítványt 1890-ben hozta létre két, módos családban élő hölgy, Hanna Rothman (1856-1920) és Elisabeth Alander (1859-1940). A hölgyek alapgondolata az volt, hogy a gyerekek fejlesztését, oktatását már a lehető leghamarabb el kell kezdeni, s mindezt nem esetlegesen, hanem szakszerűen kell megtenni. Tudtukon kívül ezzel megalapozták a finn oktatás napjainkban tapasztalható hírnevét. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy nem lehet egyik napról a másikra kiépíteni egy emberbarát rendszert, ehhez a finneknek is kellett száz év.

A képeken azt látom, hogy a játék és a hétköznapi élet feladataira való felkészítés egyaránt jelen volt az alapítvány által fenntartott intézményekben. Ötven éven át ők voltak az egyetlenek Finnországban, akik óvodapedagógusokat képeztek, majd Helsinkiben, Tamperében és Jyväskylä-ben gyakorlóhelyet biztosítottak az óvodapedagógiát tanulóknak. Ma Helsinkiben óvodamúzeumot működtetnek és támogatják a korai neveléssel kapcsolatos kutatásokat, szakirodalmat jelentetnek meg.

Jöjjenek tehát a fényképek:

 

kepatmeretezes_hu_12.jpg

 

kepatmeretezes_hu_04.jpg

 

kepatmeretezes_hu_05.jpg

 

kepatmeretezes_hu_06.jpg

 

kepatmeretezes_hu_08.jpg

 

kepatmeretezes_hu_09.jpg

 

kepatmeretezes_hu_13.jpg

 

kepatmeretezes_hu_02.jpg

 

kepatmeretezes_hu_07.jpg

 

kepatmeretezes_hu_01.jpg

 

kepatmeretezes_hu_10.jpg

 

kepatmeretezes_hu_11.jpg

 

(Képek: flickr, Ebeneser-säätiö)

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr6713382417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása