Üdvözlet a hősöknek

2017.10.13. 21:49

Háborúzni csúnya dolog, folyik a vér, szakadnak a végtagok, sérülnek a lelkek is jócskán. Finnország a három részletben letudott II. világháborúban a vesztesek oldalán harcolt. A történelem szeszélye voltán – habár területeket veszített –, függetlenségét, társadalmi berendezkedését korlátozottan, de megtarthatta. Magyarországgal ellentétben katonáit illendően meggyászolhatta, veteránjait pedig a mai napig tiszteli.

 

kepatmeretezes_hu_veteranok.jpg(Forrás: posti.fi) 

 

A finn posta idén is megszervezi képeslapküldő akcióját, amely során a még élő, közel 17 ezer veteránnak köszönhetik meg a későbbi nemzedékek tagjai a szabadságot. A háborúban részt vett finn férfiak és nők átlagéletkora napjainkban 93 év. Őket számos veteránszövetség képviseli, akikkel a posta együttműködik a képeslapok célba juttatásakor. A lapokat egy központi címre kell küldeni, ahol átnézik azokat és a veteránszövetségek címlistája alapján egy díszes borítékban eljuttatják egy-egy idős, egykori katonának vagy lottának. (Lotta volt a neve annak a különleges, segítő alakulatnak, ahol a nők szolgáltak.) Tehát az üzenetek nem egy konkrét veteránnak szólnak, hiszen a lapokat véletlenszerűen osztják el. Feladóként elegendő csupán a keresztnevet, esetleg a várost feltüntetni, mert választ senkitől sem lehet elvárni.

 

A képeslapokat december 6-ig, a finn függetlenség napjáig juttatja el a posta a címzetteknek. Ez a nap idén épp az ország századik születésnapja lesz, vagyis kiemelt jelentőségű ünnep az ország életében. Legkésőbb november 16-ig kell postázni Finnország területéről a lapokat, hogy időben továbbítani tudják azokat. (Külföldről értelemszerűen korábban kell feladni a képeslapokat.)

 

Leírom a címet, hátha valaki Magyarországról is szeretne küldeni üdvözletet. A veteránok korosztálya még nem igazán tanult angolul, így a lapokat finnül, svédül, esetleg németül érdemes írni. A cím tehát:

 

Posti Oy
Kortti veteraanille 
PL 7230 
00002 HELSINKI

 

Vajon a Finnországban szolgált magyar önkéntesek kapnak ilyen köszönő képeslapot?

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr2612972509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása