A közép-finnországi Jyväskylä városában található Finn Kézműves Múzeumban a közelmúltban nyílt meg az ország népviseletét bemutató kiállítás. Nem tudom felmérni, hogy Finnországban mennyi érdeklődőt vonzhat egy ilyen tárlat, de a kiállítás plakátjával sikerült felhívni a nagyközönség figyelmét a rendezvényre. A több változatban elkészült hirdetésen ugyanis egy közép-ázsiai kinézetű lány is látható, finn népviseletben.

 

azsiai_lany.jpg

(Kép: Suomen kansallispukukeskus, Studio Varjo) 

 

Érkeztek is az értetlenkedő hozzászólások a múzeum Facebook-oldalára, hiteltelennek nevezve a képeket. A fotókat egy ügynökség készítette, s a koncepció lényege az volt, hogy a régi korok divatját mai környezetbe helyezzék. Kiváló ötletnek tartom, hogy ehhez egy ázsiai származású modell munkáját is igénybe vették. Nem csak azért, mert így beszélnek majd a népek a kiállításról, hanem mert a mai Finnország arculatát is hűen bemutatják. Egyre több ugyanis az olyan házasság az országban, amit finn férfi ázsiai nővel köt. Magam is tapasztaltam többször – például a helyi karácsonyi vásár megnyitásakor –, hogy szemmel láthatóan finn nagyszülők ázsiai vonásokat magukon viselő gyerekekkel nézelődtek és hozzájuk finnül beszéltek. Vagyis egy ma, Finnországban élő, mandulavágású szemű, fekete hajú nőnek lehetnek finn ősei, akik azokat a népi ruhákat viselték egykor, amelyek a plakátokon láthatók.

kepatmeretezes_hu_kezmuvesplakat.jpg

(Kép: Suomen kansallispukukeskus, Studio Varjo) 

 

Van azonban, ami még nálam is kicsapja a biztosítékot. Ilyen az alábbi kép, aminek egyszerűen nem értem a mondanivalóját. Igaz, hogy ebben az országban a rövidke hó nélküli időszakban igyekszik mindenki építkezni, felújítani, ezért a nyár fő látványossága az állványerdő, de ide népviseletben ellátogatni már kicsit túlzás.

kepatmeretezes_hu_epitkezesen.jpg

(Kép: Suomen kansallispukukeskus, Studio Varjo) 

 

A december elejéig megtekinthető kiállítással szemben én egyébként rendkívül elfogult vagyok, mert közmunkásként három hétig részt vehettem a felépítésében. Az első héten a múzeum műhelyében segítettem a faanyagok fűrészelésében, padok, állványzat, polcok csavarozásában, lefestésében. A második héten már a múzeumban festettem az összeállított tárlókat, sőt, az egyik fal feketére mázolásába is besegítettem. Szerencsére a próbababák felöltöztetése már nem szerepelt a feladataim között, azt a múzeum szakértői végezték.

Napjainkban négyszáz különféle népviseletet tartanak nyilván Finnországban, amelynek körülbelül fele az ország svéd nyelvű területéről származik. A jyväskylä-i múzeumban most ötven különféle népviselet tekinthető meg a műanyag nőkön és férfiakon. Igyekeztek a szervezők úgy összeállítani az anyagot, hogy egy-egy női és férfi figura mutassa be az adott tájegység ruháját, de néhol több bábu is azonos területről származó ruhát visel. Például a már férjezett műhölgy más színekben pompázik, mint az, amelyik csak vágyakozik egy plasztikférfi után.

kepatmeretezes_hu_csoportkep.jpg  

A múzeum földszintjén, egy többszintes pódiumon néznek büszkén a világba a népviseletbe öltöztetett figurák, míg a másik földszinti helyiség egy korabeli, tejkiadó helynek van berendezve. A kis bódé előtt üldögél a tejeslány, mellette egy régi bicikli, amivel munkába érkezhetett. Ugyanitt padokat helyeztünk ki, ahová a közönség leülhet és nézheti a falra vetített, Finnországot bemutató képeket. A padon helyet foglal még egy mai népi gúnyát viselő suhanc is, aki szurkolónak lett felöltöztetve. (Nem foci, jégkorong!) Az emeleten pedig hat tárlóban különféle népi foglalkozások mesterfogásait tekinthetik meg az érdeklődők. Kis képernyőn látható, ahogyan a népviseletek kiegészítőinek használt ékszerek, fejfedők készülnek, vagy a csipkét, hímzést alkotják meg a szorgos kezek.

kepatmeretezes_hu_tarlo.jpg 

Érdekes három hetet töltöttem el a múzeumban és életre szóló élményekkel gyarapodtam. Köszönet ezért a Finn Kézműves Múzeumnak, a Munkaügyi Központnak és az emelt munkanélküli járulékomat folyósító Társadalombiztosítási Intézetnek!

 

A kiállítás képei:

 

kepatmeretezes_hu_allvanyterv.jpg

Itt még csak egy csöpp emberke feküdt az állványzat tervén.

 

kepatmeretezes_hu_allvanyures.jpg

Kész a pódium, jöhetnek a fellépők!

 

kepatmeretezes_hu_allvanyzaton.jpg

Mintha egy kosztümös film szereplői pózolnának a kamerának.

 

kepatmeretezes_hu_allapotos.jpg

Nem könnyű megtalálni a képen az áldott állapotban lévő kismamát, pedig van ott egy babát váró próbababa.

 

kepatmeretezes_hu_tejeslany.jpg

Hogyan lehet ilyen szoknyában a pedált taposni?

 

kepatmeretezes_hu_suomisuhanc.jpg

Napjaink jellegzetes, finn népviselete.

 

kepatmeretezes_hu_arc.jpg

Egy arc a tömegből. (Egyetlen bábunak sem volt ázsiai kinézete, pedig a dobozaik szerint mindannyian Kínából érkeztek.)

 

(Ahol nem szerepel a képek forrása, azok a saját alkotásaim.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr5612540691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása