Csirkék albérletben

2017.04.25. 21:24

Finnországban a tyúktartás eléggé macerás dolog. Télen, de általában tavasszal és ősszel is fűtött helyet kell biztosítani a baromfiknak, ami eléggé megdrágítja a csirkézést. Akik mégis szeretnének kotkodácsolást és kukorékolást maguk körül, azok nyárra bérelhetnek pár háziszárnyast.

 

kepatmeretezes_hu_tyuk02.jpg

Kettős portré fenyőággal. Kép: Munanetti / Mari

 

Az interneten több magángazdaság is hirdeti az úgynevezett „vuokrakana” szolgáltatást, amit magyarul talán a „tyúkbérlés” szóval lehet a leginkább visszaadni. Bérelt tyúk. Agyament ötlet, de feltételezem, ha nem lenne rá kereslet, nem is lenne ekkora kínálat sem.

Én a Kuusikorpi nevű magángazdaság hirdetését néztem át komolyabban, de a többiek is hasonló feltételekkel adják bérbe a tyúkjaikat. Az Urjala településen található farm helyes kis formanyomtatványt is alkotott, amely segítségével a csirkék után vágyakozók könnyen és gyorsan leadhatják megrendelésüket a neten.

A szolgáltatás leírásából kiderül, hogy a kölcsönzési díj 100 euró / 3 tyúk. Minden további tyúk plusz 15 euró, s amennyiben egy kakast is szeretnének vinni, ő is ugyanannyiba kerül, vagyis 15 euró. A kakasok száma azonban erősen korlátozott, így férjet a tyúkoknak csak az tud szerezni, aki időben leadja a rendelését.

kepatmeretezes_hu_tyuk03.jpg

Együtt a banda. (A kakas mintha kicsit fáradt lenne.) Kép: Munanetti / Mari

 

A kölcsönzési idő június elsején kezdődik és az első éjszakai fagy érkezéséig tart, ami lehet akár már augusztusban is, de általában szeptemberben dermeszti meg a tájat. Az árban benne van a teljes bérlési időszak alatti telefonos vagy e-mailes tanácsadás. Beletartozik egy kisadag takarmány és mész, utóbbi a tojástermelésben a tojáshéj létrehozásához kell a madaraknak. Jár továbbá minden állatra életbiztosítás. Vagyis, ha baleset vagy betegség árnyékolja be a nyarat, a gyógykezelés költsége a bérbeadót terheli és az elhullott állat árát sem kell megtéríteni. Kikötés azonban, hogy ez a biztosítás a tudatos levágásra és megevésre nem vonatkozik. (A csalás a finnek legtöbbjére nem jellemző, így az ellenőrzésre nem is gondoltak a szabályok megfogalmazói.) Amennyiben őszre a bérlő szívéhez nő a baromfi, meg is vásárolható, méghozzá a bérleti díj és az eladási ár közötti különbség kiegyenlítésével. Egy madár ára 30 euró.

A kölcsönzési rendelés leadásakor foglalási díjat, 80 eurót kell átutalni a gazdaság számlájára, ezzel jelezheti a bérlő az üzlet komolyságát. Lehetőség van a formanyomtatványon kérni a hobbimadarak kiszállítását, de ezt önmaga is megoldhatja az ideiglenes gazda. A Kuusikorpi felhívja a figyelmet arra, hogy minden állattartónak be kell tartania az állattartásra vonatkozó törvényeket és a helyi rendeleteket, de természetesen ennek ellenőrzését sem vállalják.

kepatmeretezes_hu_tyuk04.jpg

Tyúklak, valahol a finn nyárban. Kép: Tuohimutkan kanala

 

Több hasonló oldal átnézése során találtam egy érdekes szlogent, de sajnos azt már nem jegyeztem fel, hogy hol. Utólag nem sikerült visszakeresnem, így kénytelen vagyok fejből idézni, vagyis a magyar fordítását visszaadni. Valahogy így szólt: „Miért mennék Thaiföldre pihenni, ha mehetek a tyúkólba is?”

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr5012454547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása