A beton is lehet lélekemelő

2016.11.20. 21:03

A Tamperében található Kaleva templom a kedvenc modern, finn templomom. Már sokat olvastam róla, volt sok képeslapom is, ami ezt ábrázolta, de a közelmúltban személyesen is megcsodálhattam. Megosztó épület, aki nem kedveli a „szocreált” annak nem tetszik, de abban mindenki egyetért, hogy elképesztő alkotás.

kepatmeretezes_hu_t1b_1.jpg

 

A következő képen látszik, hogy a templomot egy lakótelep közepén emelkedő, kis dombra építették. A lakótelepi házak eltörpülnek mellette. Az előtte rozsdásodó absztrakt szobor tulajdonképpen egy Kalevala emlékmű. A 4,5 méter magas, Terho Sakki által tervezett művet 1973-ban állították fel. A címe: Az első versszak. A Kalevala első versszaka a világ teremtéséről szól. Ugyanabban a parkban, egymás közelében áll a finn ősvallást jelképező szobor és a keresztény templom.

kepatmeretezes_hu_t2.jpg

 

Az 1966-ban, Reima Pietilä tervei alapján elkészült Kaleva templom külseje is monumentális, de a belső tere az igazán lélegzetelállító. A csúszózsaluzással emelt betonfalak 36 ezer légköbmétert ölelnek körbe. Senki se kérdezze meg, hogyan fűtik ki! A templom berendezése fenyőből készült, az oltárszobor pedig egy „megrepedt nádszál”.

kepatmeretezes_hu_t4.jpg

 

A bejárat mellett, a turistáknak szóló ismertetők között volt magyar nyelvű is! Ebből tudtam meg, hogy a templom építkezését a magyarul jól beszélő, Paavo Viljanen (1904-1972), lutheránus esperes irányította. Úgy tűnik, hogy az egykori építtető halála után is kedvelik itt a magyarokat, ha már gondolnak rájuk egy magyar nyelvű ismertető kinyomtatásával. Igaz, Tamperében élénk a finn-magyar egyesületi élet, így valójában nem is meglepő ennek a kétoldalas tájékoztatónak a léte.

kepatmeretezes_hu_t5.jpg

(A fotók saját művek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr6611978010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomi79 2017.04.03. 06:32:37

Szerintem is felemelő, nagyszerű épület!
süti beállítások módosítása