Az Eurovízió Finnországban is megmagyarázhatatlanul népszerű. Európa színe előtt az képviselheti hazáját, aki megnyeri a finnesen egyszerű, UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Új Zenei Verseny) nevet viselő helyi válogatót. Az elmúlt három hét során kialakult a döntő mezőnye. Szerintem nincs kiemelkedő dal a továbbjutottak között, de a vert mezőnyben akadt néhány elképesztő produkció.

 

 

Egyetlen alkalommal, 2006-ban nyerek a finnek Eurovíziós Dalfesztivált, méghozzá a szörnyrockot játszó Lordi együttes jóvoltából. A meglepő, őrült és megbotránkoztató előadás óta többen is próbálkoznak a siker említett három komponensével, hátha őket is világhírnévhez segítik. Így lehetett ezzel a Pää-äijät nevű formáció is, akiknek azonban nem sikerült még a döntőbe sem bejutni.

 

kepatmeretezes_hu_paaaijat.jpg

            Forrás: yle.fi

 

Az első elődöntőben hatalmas bulit csapó két öreg srác arról énekelt, ami a finneknek fontos. Az alkoholról. Közelebbről: a pezsgőről. Merthogy drága északi testvéreink nem csak vodkát, sört, bort isznak előszeretettel, a pezsgőt sem vetik meg. A fiúk dalának címe ugyanis Shamppanjataivas, azaz Pezsgőmennyország volt.

 

Egy hatalmas, habbal teli dézsában pancsolt a két szakállas muksó, a táncosok különféle jelmezben asszisztáltak a mámorhoz. Volt ott róka, pizza futár, fotóriporter lány, minden, ami a TV kelléktárában ráment a tánckarra. A végén még a mennybe is emelkedett a főszereplőpáros, ami várható volt, mert a rájuk kötött zsinegekbe belegabalyodtak néha a bohóckodásuk közepette.

 

 

 A második elődöntő ízlésgyilkos számát két, ikernek öltözött lányka adta elő. Érzésem szerint itt megelevenedett egy rózsaszín szemüvegen keresztül olvasott képregény. Az Attention 2 fantázianevű izé angolul mosolyogta a világba a Ready For The Show című remekművét. Volt itt minden, zászlólengetés, görkorcsolyázás, karate rúgás a nagy semmibe. A két tenyeres-talpas menyecske végighadonászta a fellépési időt, de ritkán jött ki tiszta hang a torkukon. Fiatalok még, kicsit gyakorolnak és talán érettebben, húsz-harminc év múlva lesz esélyük.

 

 

 Mindennek a teteje azonban a harmadik elődöntőben várt az elszánt poprajongókra. Lieminen már maga a röhögőgörcsben fetrengő kategória. Fiaim szerint arcra Jézus, testalkatra jégkorongozó. Rendezetlen, hosszú haját a győzelem reményében bevetett szélgép élvezettel lobogtatta. A búrafejű tánckar koreográfiája és a zenekar megjelenése is védhetetlen, de Lieminen mozgása ígéretes burleszk karriert vetít elő. Nincsenek szavak, ezt látni kell! Egészségünkre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenfinnben.blog.hu/api/trackback/id/tr438409822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása